open-navfaktor-logo
search
Ubijeno devet ljudi
Erdogan: Uvjeren sam da će njemačke vlasti potpuno rasvijetliti slučaj terorističkog napada u Hanauu
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari kako je uvjeren da će njemačke vlasti uložiti sve napore i potpuno rasvijetliti pozadinu rasističkog, ekstremno desničarskog terorističkog napada u Hanauu, u kojem je, prema posljednjim informacijama, ubijeno najmanje devet osoba.
20.02.2020. u 15:07
get url
text

Erdogan je govorio na svečanosti otvorenja Predsjedničke biblioteke u Ankari, koja se nalazi unutar Predsjedniče palate, a u obraćanju se dotakao i jutrošnjeg rasističkog napada u njemačkom Hanauu.

-Uvjeren sam da će njemačke vlasti uložiti sve napore i potpuno rasvijetliti ovaj slučaj - rekao je Erdogan, podsjećajući da je među žrtvama napada i najmanje petero turskih državljana. Erdogan je uputio i poruke saučešća porodicama stradalih žrtava napada.

U oružanom napadu na dva ugostiteljska objekta u Hanauu smrtno je stradalo devet osoba, među kojima osim turskih, prema izjavi vlasnika jednog od napadnutih lokala, je i muškarac bh. porijekla.

Beživotna tijela 43-godišnjeg napadača i njegove 72-godišnje majke kasnije su pronađena u kući u operaciji koju je izveo tim specijalne policije. Napadač je posjedovao dozvolu za lov, a kasnije je pronađeno i pismo i videoporuka koju je ostavio iza sebe.

Ured federalnog tužioca je pokrenuo istragu zbog sumnje na teroristički napad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.