open-navfaktor-logo
search
Nadoknada gubitaka
Erdogan: Usklađivanjem minimalnih plaća rasteretit ćemo građane s niskim primanjima
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu kako će minimalne plaće u Turskoj biti usklađene tako da će biti nadoknađeni gubici, čime će biti rasterećeni građani s niskim primanjima.
04.12.2021. u 14:30
get url
text

Erdogan je boravio u jugoistočnom turskom gradu Siirtu, gdje je na Trgu Demokratije 15. jula svečano otvorio više završenih infrastrukturnih projekata, među kojima most Zarova, branu i hidrocentralu Sirvan, te pogon za proizvodnju metalnog cinka.

- Mladi možda ne znaju, ali vratimo se 20 godina unazad. Da li je ovdje postojao aerodrom, da li je ovdje uopće bilo putne infrastrukture, da li smo imali univerzitet - upitao je Erdogan, napominjući kako danas Siirt sve to ima.

Govoreći o fabrici za proizvodnju metalnog cinka, Erdogan je rekao kako je to najveća industrijska investicija u ovom gradu.

- Krenut će s 50.000 tona proizvodnje godišnje, a uz dodatna ulaganja povećat će se na 120.000, a potom i na 250.000 tona kapaciteta - rekao je Erdogan.

Govoreći o ekonomskoj situaciji, Erdogan je rekao kako su rezerve Centralne banke Turske iznosile 27,5 milijardi te da su danas porasle na 126 milijardi dolara.

- Rasteretit ćemo građane s niskim primanjima tako što ćemo minimalnu plaću uskladiti i postaviti na nivo koji će nadoknaditi gubitke - poručio je Erodgan.

Podvukao je kako će uvijek biti uz proizvođače i poslodavce.

- Uvijek ćemo biti na strani proizvođača i poslodavca. Bit ćemo uz vas s niskim kamatama - ponovio je Erdogan, te dodao:

- Za ne tako dugo vremena, ako Bog da, sva ta kretanja cijena i kursa stavit ćemo na razumnu i stabilnu liniju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.