open-navfaktor-logo
search
Zahvalio biračima
Erdogan uoči drugog kruga predsjedničkih izbora: Iskoristite vaše demokratsko pravo
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zahvalio je biračima u inostranstvu koji su izašli na birališta na izborima 14. maja i pozvao ih da izađu na birališta i u drugom krugu predsjedničkih izbora 28. maja.
19.05.2023. u 10:03
get url
text

Erdogan je na Twitter nalogu uputio poruku turskim biračima koji žive u inostranstvu.

- Dragi naši državljani koji živite u inostranstvu, uspješno smo završili prvi krug izbora u kojem ste u rekordnom broju izašli na birališta - kazao je Erdogan, dodajući da su mnogi birači u inostranstvu glasali za njega i Narodni savez.

- Niste podlegli pokušajima pripadnika terorističke organizacije da vas zastraše i izvrše pritisak. Dodatno ste ojačali demokratiju u Turskoj učinili ste sve nas ponosnima.

Izrazio je duboku zahvalnost biračima u inostranstvu na iskrenom i demokratskom stavu koji su pokazali.

- Sada je pred nama drugi krug predsjedničkih izbora. Sutra (subota, 20. maja) počinje glasanje u inostranstvu i na graničnim prijelazima. Tražim od vas da iskoristite vaše demokratsko pravo i nadam se da ćemo iz ovog testa izaći čiste savjesti - dodao je Erdogan.

Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u parlamentu.

Na predsjedničkim izborima niti jedan kandidat nije osvojio većinu glasova pa će u novu izbornu utrku 28. maja ići aktuelni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je u prvom krugu osvojio 49,5 posto glasova, i lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu koji je u prvom krugu dobio 44,89 posto glasova.

Odziv birača na izborima u zemlji bio je 88,92 posto, a odziv turskih državljana u inostranstvu 52,69 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.