open-navfaktor-logo
search
Turska
Erdogan: Uništiti sistem koji rađa i hrani FETO
Terorističkoj organizaciji FETO odsjekli smo ruke, nakon čega neće moći doći sebi, rekao je Erdogan na ceremoniji otvaranja nove zgrade policije u Ankari, kojoj je prisustvovao i predsjedavajući Doma naroda BiH Bakir Izetbegović
15.07.2019. u 18:01
get url
text

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da su turske vlasti poduzele opsežne mjere u borbi protiv terorističke organizacije FETO, odgovornoj za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

-Terorističkoj organizaciji FETO odsjekli smo ruke, nakon čega neće moći doći sebi - rekao je Erdogan na ceremoniji otvaranja nove zgrade policije u Ankari, kojoj je prisustvovao i predsjedavajući Doma naroda BiH Bakir Izetbegović.

-Policija je u noći 15. jula zajedno s građanima ispisala historiju. Dešavalo se da čak samo nekoliko naših policajaca oslobode zgradu koju su bile zauzele izdajice iz FETO-a te su tako doprinijeli sprječavanju pokušaja državnog udara - kazao je Erdogan, te se zahvalio svim policajcima i vojnicima koji su pomogli da se spriječi izdaja i podli napad FETO-a.

Naglasio je kako je vrlo važno da sve državne institucije poduzmu mjere u cilju jačanja demokratije.

-Niko neće uspjeti baciti na koljena ovaj narod sve dok imamo institucije koje po cijenu života rade za dobrobit turske demokratije. Poduzimamo sve mjere opreza da se izdaja kao što je bio 15. juli više nikada ne ponovi - kazao je turski predsjednik, dodajući da je bitno nastaviti borbu protiv FETO-a.

-Dok se borimo protiv ove izdajničke bande, uslov je potpuno eliminisati anomalije koje hrane i podržavaju FETO. Stoga, naša glavna odgovornost je da uništimo sistem koji rađa i hrani FETO - rekao je Erdogan.

-Nema te sile koja može srušiti strukture koje su izgrađene na stubovima pravde, sposobnosti, zakona i demokratije - dodao je.

Podsjetio je također da je danas nastavljena isporuka odbrambenog raketnog sistema S-400, koji ova zemlja nabavlja od Rusije.

-Počelo je dopremanje S-400. Rekli su da ne možemo kupiti, a danas je stigao osmi avion. U aprilu 2020. stavljamo konačnu tačku na to - rekao je Erdogan.

Povodom treće godišnjice neuspjelog pokušaja vojnog udara, širom Republike Turske danas se obilježava Dan demokracije i nacionalnog jedinstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.