Erdogan je danas posredstvom online platformi iz palate Vahdettin prisustvovao svečanom otvorenju novoizgrađenih hidroelektrana u Turskoj, a koje je organiziralo Ministarstvo industrije i prirodnih resursa Turske.

- Izuzetno je važno da ljudi znaju da smo od kraja 2002. godine dosad, odnosno u proteklih skoro 18 godina povećali proizvodne kapacitete u Turskoj sa 31.000 megavata na 91.000 megavata - kazao je Erdogan.

Ističući kako su veliki infrastrukturni projekti postali simbol razvoja i procvata Turske, Erdogan je kazao da je ta zemlje i u jeku pandemije COVID-19 nastavila sa investicijama u svim oblastima i kako je na tragu ispunjenja ciljeva postavljenih za 2023. godinu kada se obilježava jubilarna stota godišnjica osnivanja Republike.

- Zemlja koja ne proizvodi vlastitu energiju ne može se smatrati modernom, ne može se u njoj govoriti o razvoju, industrijalizaciji. U periodu kada se cijeli svijet pozabavio samim sobom, mi smo nastavili investicije, proizvodnju i zapošljavanje te smo pokazali da se nismo predali pandemiji - poručio je Erdogan.

Podsjetivši da su jučer u Istanbulu otvorene novoizgrađene gradska bolnica i zgrada Zavoda za upravljanje prihodima, da su prije dva dana u Konyi otvoreni sistemi za navodnjavanje, da je prethodne sedmice otvoren i tunel Ergene, brana u Karsuu, brana i Ilisuu, nekoliko drugih bolnica, treća pista Aerodroma Istanub i još nekoliko novoizgrađenih objekata, Erdogan je kazao da će i u narednom periodu biti česte ceremonije otvaranja jer je u završnoj fazi još značajan broj velikih projekata širom Turske.

- U potpunosti smo uvjereni da je Turskoj neophodna, a posebno u ovom kritičnom periodu, provedba politike bazirane na djelima, služenju narodu i izgradnji. Zato smo od svih javnih i privatnih institucija i kompanija tražili da intenziviraju i unapređuju proizvodnju. Srećom, taj naš zahtjev nije ostao bez odgovora. Rad javnih institucija pomno pratimo, a i privatni sektor je investicijama od deset milijardi lira za pola godine izgradio i otvorio 583 nove fabrike unutar organiziranih industrijskih zona - kazao je Erdogan.

Najavivši da će u augustu biti otvorena i prva domaća fabrika za proizvodnju integriranih solarnih panela u Turskoj, Erdogan je kazao da je ta zemlje prošle godine bila druga u Evropi po proizvodnji električne energije od obnovljivih izvora.

Erdogan je kazao da je za postizanje željenih ciljeva Turske važno da se i u ostatku svijeta adekvatno odvija proces normalizacije stanja nakon pandemije COVID-19.

On je kritikovao vlasti Evropske unije koje su izdale upozorenje za putovanja u Tursku, iako je ta zemlje uspješna u borbi protiv širenja koronavirusa i iako spada u red zemalja sa najrazvijenijim zdravstvenim sistemima.

- Stavljajući ispred Turske neke zemlje s problemima u transparentnosti, Evropska unija je jasno pokazala namjere primjene tih dvostrukih standarda. Turska nikada nije ništa dobila bez velike borbe. I u ovom procesu ćemo se izboriti za prava koja nam svakako pripadaju - poručio je Erdogan.

Naglasivši odlučnost u nastavku jačanja regionalne sigurnosti i mira, Erdogan je kazao da će Turska nastaviti iskorištavati resurse koji joj pripadaju, uključujući i one na istoku Mediterana.

- Uspješno smo razbucali zamke i igre koje su nam neki podmetali na Istočnom Mediteranu. Nakon početka istraživanja u toj regiji, počeli smo istraživati i resusrse na Crnom moru. Nećemo odustati od dobara koja po međunarodnom pravu pripadaju našem narodu - poručio je Erdogan.

Ističući kako je tokom migrantske krize i pandemije COVID-19 jasno viđeno ko je slab, a ko stabilan, Erdogan je kazao da Turska krupnim koracima nastavlja svoj progres u svim oblastima.