open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Ulažemo napore da se spriječe nove tenzije i očuva stabilnost na Balkanu
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će Turska nastaviti poduzimati potrebne napore u cilju postizanja mira u Ukrajini, javlja Anadolija.
18.04.2022. u 22:10
get url
text

- Uspostavljanje prvo primirja, a zatim i trajnog mira između naša dva susjeda bilo bi jedno od najboljih djela učinjenih za cijelo čovječanstvo - kazao je Erdogan u obraćanju u Ankari nakon iftara sa grupom ambasadora u povodu ramazana, muslimanskog mjeseca posta.

Naglasio je značaj dijaloga kako bi se postiglo primirje u Ukrajini.

- Svim srcem vjerujem da se mirno rješenje može pronaći kroz dijalog na osnovama očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine - rekao je Erdogan te dodao:

- Nastavit ćemo sa naporima kako bismo postigli zadovoljavajući ishod pregovora iz Istanbula koji će biti odgovarajući za obje strane i međunarodnu zajednicu.

Istakao je da su nedavne fotografije i snimci iz Buče i Irpina u Ukrajini bacili sjenu na napredak postignut tokom pregovora predstavnika Rusije i Ukrajine u Istanbulu prošlog mjeseca.

Erdogan je komentarisao i posljednja dešavanja u Al-Qudsu (Jerusalemu) i džamiji Al-Aksa.

- Vidimo šta se desilo u Al-Aksi. Ovo nas je zaista duboka rastužilo. Nadam se da se ovo više neće dešavati u budućnosti - istakao je Erdogan.

Dotakao se i odnosa Turske sa Armenijom kao i dešavanja na Balkanu.

- S iskrenom namjerom nastavljamo proces normalizacije sa Armenijom. Ulažemo, također, napore da se spriječe nove tenzije i očuva stabilnost na Balkanu - kazao je Erdogan.

Podsjetio je i na borbu koju Turska godinama vodi protiv terorističkih organizacija.

- Želio bih kazati da očekujemo snažnu podršku svih naših prijatelja u pogledu prekida resursa kojima se finansiraju terorističke organizacije - rekao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.