open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Ukoliko SAD ne ispuni obećanja, nastavljamo s operacijom mnogo odlučnije
Nadamo se da ćemo u saradnji s Rusijom spasiti region od napasti separatističkog terora, rekao je Erdogan pred polazak u Rusiju
22.10.2019. u 13:05
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako će Turska s mnogo većom odlučnošću nastaviti s operacijom "Izvor mira", ukoliko Sjedinjene Američke Države ne ispune obećanja data njegovoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je na aerodromu Esenboga u Ankari odgovarao na pitanja novinara pred polazak u posjetu Rusiji, a tom prilikom je govorio i o antiterorističkoj operaciji "Izvor mira" na sjeveru Sirije, koju su turske snage, shodno tursko-američkom dogovoru, obustavile na 120 sati kako bi se teroristi YPG/PKK-a povukli iz pojasa u kojem Turska želi uspostaviti sigurnu zonu za povratak sirijskih izbjeglica.

Erdogan je kazao kako je od 9. oktobra, kada je započeta operacija "Izvor mira", neutralizirano najmanje 775 terorista. Naglasio je također da su poginula tri turska vojnika, 79 pripadnika Sirijske nacionalne vojske i najmanje 20 civila.

S obzirom na to da rok od pet dana obustave operacije "Izvor mira" ističe večeras u 22 sata, Erdogan je poručio: "Ako Amerika ne ispuni obećanja data našoj zemlji, ovog puta ćemo nastaviti s operacijom (Izvor mira) s mnogo većom odlučnošću."

Podvukao je da u budućnosti Sirije nema mjesta PKK/YPG-u.

-Nadamo se da ćemo u saradnji s Rusijom spasiti region od napasti separatističkog terora - naglasio je Erdogan, dodavši kako Turska i Rusija imaju isto mišljenje kada je u pitanju borba protiv svih vrsta terorizma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.