open-navfaktor-logo
search
"Nismo se hvalili"
Erdogan: Uhvatili smo Al-Baghdadijevu suprugu
Amerika je u tunelu u Siriji uništila Al-Baghdadija i znate da su o tome pokrenuli veliku medijsku kampanju. Mi smo uhvatili njegovu suprugu, ali nismo se hvalili, evo, prvi put to saopćavamo. Isto tako smo uhvatili i njegovu sestru i zeta u Siriji, kazao je Erdogan i poručio da će se Turska nastaviti boriti protiv terorizma
06.11.2019. u 15:33
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan saopćio je da su turske snage sigurnosti uhapsile suprugu nedavno neutraliziranog vođe terorističke organizacije ISIL Abu Bakra al-Baghdadija, javlja Anadolu Agency (AA).

- Amerika je u tunelu u Siriji uništila Al-Baghdadija i znate da su to pokrenuli veliku medijsku kampanju. Mi smo uhvatili njegovu suprugu, ali nismo se hvalili, evo, prvi put to saopćavamo. Isto tako smo uhvatili i njegovu sestru i zeta u Siriji“, kazao je Erdogan i poručio da će se Turska nastaviti boriti protiv terorizma.

Erdogan se obratio učesnicima skupa koji je u Narodnom kulturnom i kongresnom centru Bastepe organiziran povodom obilježavanja 70. godina rada Fakulteta islamskih nauka na Univerzitetu u Ankari.

Turski predsjednik Erdogan je kazao da je Turska suočena sa napadima cijelog svijeta, ali da Turska više nije zemlja koja poginje glavu, već da čvrsto stoji na nogama i brani svoje interese.

Erdogan je također kazao da su ISIL, Al Kaida, Boko Haram i druge terorističke organizacije dio velikog projekta i da najveću štetu od terorizma trpe muslimani i islamski svijet.

On je kazao da se iza terorista koji se lažno pozivaju na islam uvijek nalaze veliki neprijatelji islama. Dodao je da Turska snima svjedočenja uhapšenih terorista o tome ko sve stoji iza njih.

Posebno je kritikovao vlasti SAD-a zbog neizručivanja Fetullaha Gulena, vođe terorističke organizacije FETO, za kojeg je kazao da terorist koji ni ne trepće dok prolijeva krv nevinih ljudi zarad širenja vlastite izopačene misije.

- Pravi musliman ne može biti terorist. Zapad bez stida i neumorno ustrajava u korištenju termina islamski terorizam, ali neka prvo pogleda u ogledalo. Ako stvarno tražite teroriste, eto ih kod vas. Ako želite saznati šta je FETO, pogledajte samo gdje i pod čijom zaštitom živi njegov vođa - poručio je Erdogan.

Osvrnuvši se na sedamdesetogodišnji rad Fakulteta islamskih nauka u Ankari, Erdogan je kazao kako je uvjeren da s dolaskom religiozne generacije dolazi i do jačanja duhovnih vrijednosti i pravde.

Zahvalio je svim profesorima fakulteta koji su radili od njegovog osnivanja, a posebno je odao počast profesoru Tajibu Okiću (1902.-1977.), rođenom Gračanliji koji se školovao u Sarajevu, Zagrebu, Parizu i Tunisu.

- Ne zato što je to moj imenjak, već zato što profesor Tajib zauzima posebno mjesto na ovom fakultetu - kazao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.