Erdogan je danas govorio na redovnom sastanku zastupnika u parlamentu u ime Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari, a tom prilikom osvrnuo se na aktuelna dešavanja. U fokusu Erdoganovog obraćanja bili su posljednji napadi snaga sirijskog režima na tursku vojsku u Idlibu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Erdogan je poručio kako Turska neće tolerisati ničiju bahatost niti provokacije. Podvukao je kako "Turska neće biti nijemi posmatrač napada na civile u Siriji čak ni kada svi drugi zatvore oči, okrenu leđa i zamrznu svoju savjest".

- U slučaju novog napada na našu vojsku u Idlibu, Turska suspenduje sporazume i napada režimske snage bilo gdje - poručio je Erdogan.

Erdogan je ponovio da je Turska odlučna u tome da se snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada izbace izvan granica deeskalacijske zone Idlib, odnosno iza kontrolnih punktova turskih snaga.

- Bez oklijevanja i kalkuliranja ćemo s kopna i iz zraka učiniti sve što treba da to i postignemo - poručio je Erdogan podsjetivši da je rok za povlačenje sirijskih vladinih snaga kraj februara.