open-navfaktor-logo
search
Turneja
Erdogan u posjeti afričkim zemljama: Planirano potpisivanje brojnih sporazuma
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan prije zvanične posjete Alžiru izjavio je da je njegova zemlja odlučna da u narednom periodu dodatno produbi odnose sa afričkim državama.
26.01.2020. u 10:27
get url
text

Erdogan će u okviru afričke turneje nakon Alžira posjetiti još Senegal i Gambiju. Tokom posjete Alžiru trebao bi se sastati sa predsjednikom Abdelmadjidom Tebbouneom, te učestvovati na Tursko-alžirskom biznis forumu.

-Zajedničkom izjavom koju će potpisati dvojica predsjednika bit će uspostavljeno Vijeće za saradnju na visokom nivou između Turske i Alžira - saopćeno je iz Ureda turskog predsjednika.

Dalje se navodi da će Erdoganova posjeta Gambiji biti od historijskog značaja, jer će "ovo biti prva zvanična posjeta predsjednika Turske toj afričkoj zemlji".

-Tokom posjeta afričkim zemljama bit će potpisani brojni sporazumi usmjereni na dodatno jačanje bilateralnih odnosa - navodi se.

U pratnji turskog predsjednika se nalazi njegova supruga Emine Erdogan, dok tursku delegaciju čine brojni državni ministri, uključujući šefa diplomatije Mevluta Cavusoglua i ministra odbrane Hulusi Akara. Odnosi između Turske i Afrike dobili su značajan zamah nakon što je Afrička unija u januaru 2008. godine Tursku proglasila za strateškog partnera afričkog kontinenta.

Erdogan se prije posjete dotakao i dešavanja nakon zemljotresa u Turskoj, naglasivši da su sve državne institucije odmah nakon nesreće stavile na raspolaganje sve postojeće kapacitete kako bi se spasili ugroženi ljudi.

-Nastavljamo poduzimati ogromne napore kako bi pomogli ugroženim stanovnicima. Turska će ovu katastrofa prebroditi jedinstvom i solidarnošću - kazao je Erdogan.

Istakao je kako posljednji podaci pokazuju da je nakon zemljotresa ispod ruševina spašeno ukupno 45 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.