open-navfaktor-logo
search
Ankara
Erdogan u pismu Trumpu: Vjerujem da ćemo zajedničkim naporima pobijediti COVID-19
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u pismu američkom kolegi Donaldu Trumpu napisao je kako vjeruje da će zajedničkim snagama pobijediti u borbi protiv zaraze novim tipom koronavirusa.
29.04.2020. u 09:36
get url
text

- Vjerujem da ćemo zajedničkim naporima pobijediti COVID-19, da ćemo lekcijama naučenim u borbi protiv ove krize, te razvijenim novim mogućnostima snažnije napredovati ka budućnosti kada je riječ o javnom zdravstvu - napisao je Erdogan u pismo koje je poslao zajedno s kontingentom pomoći u medicinskoj opremi koja je SAD-u potrebna u borbi protiv pandemije COVID-19.

Naglasivši neophodnost saradnje u borbi protiv pandemije koja je pogodila cijeli svijet, uključujući i Tursku i SAD, Erdogan je Trumpu poručio kako pomno prati dešavanja u SAD-u i kako je sretan što su mjere borbe dale rezultate dovele do prvih koraka ka smanjivanju broja novozaraženih i poboljšanju epidemiološke slike.

- Ne sumnjamo da će američki narod pokazati potrebnu odgovornost i da ćemo što prije prevazići ovu krizu. Možete biti sigurni da će moja zemlja kao pouzdan i jak saveznik SAD-a i dalje pokazivati solidarnost i u svim narednim fazama prevladavanja pandemije. Nakon što smo odobrili izvoz potrebne opreme, danas smo avionom zračnih snaga poslali i pomoć u medicinskoj opremi koja je hitno potrebna. Želimo da vam ova pomoć pomogne u borbi protiv pandemije i liječenju oboljelih - naveo je Erdogan.

Erdogan je dalje naveo kako vjeruje da će i nakon pandemije nastaviti snažnu saradnju u obnavljanju ekonomije na međunarodnom planu i provedbi neophodnih reformi globalnog poretka.

- Nadam se da ćemo u tom kontekstu moći brzo razmijeniti mišljenja i prijedloge. Istodobno, smatram da trebamo iskoristiti ovo pozitivno ozračje zarad jačanja naših odnosa na svim poljima i iskorištavanju svih potencijala, počevši od dostizanja ciljanih 100 milijardi trgovinske razmjene - poručio je Erdogan.

Ističući kako su krize u regiji, sa akcentom na Siriju i Libiju, još jednom pokazale važnost tursko-američkog savezništva i maksimalne saradnje, Erdogan je izrazio nadu da će i američki Kongres i mediji prepoznati pokazanu solidarnost u jeku pandemije i pod tim utiskom bolje shvatiti važnost strateških odnosa i djelovati u pravcu zajedničkog rješavanja naših zajedničkih problema.

- Još jednom, u lično ime i u ime mog naroda, upućujem poruke sućuti porodicama preminulih od posljedica pandemije i cijelom prijateljskom i savezničkom američkom narodu. Srdačno vas pozdravljam s željom da se nastavi ova bliska saradnja i borba kojom ćemo zajedno pobijediti - naveo je Erdogan na kraju pisma Trumpu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.