open-navfaktor-logo
search
Postignut dogovor
Erdogan u Moskvi: Primirje u Idlibu nastupa večeras u ponoć
Primirje u sirijskom gradu Idlibu nastupit će večeras u ponoć, dogovoreno je to danas u Moskvi na sastanku lidera Turske i Rusije, Recepa Tayyip Erdogana i Vladimira Putina.
05.03.2020. u 18:59
get url
text

Erdogan se tokom jednodnevne posjete Rusiji sastao u Moskvi s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, a odvojeni sastanak dvojice lidera trajao je 2 sata i 40 minuta. Glavna tema njihovog razgovora bila je situacija u sirijskom Idlibu.

Erdogan je potvrdio da "primirje u Idlibu nastupa večeras u ponoć", te poručio kako će Turska i Rusija nakon uspostave primirja potom zajedno odlučiti o ostalim hitnim koracima u Idlibu.

- Naš duh suradnje s Rusijom dao je neviđeni doprinos međunarodnim naporima za okončanje sukoba u Siriji - poručio je Erdogan, te dodao:

"Neizbježno je usaglašavanje novog statusa za Idlib nakon režimskih napada na tursku vojsku u toj regiji."

Podvukao je kako je vrlo jasno da je glavni cilj režima očistiti Idlib od populacije i pod pritiskom migracija staviti Tursku u tešku situaciju.

- Turska će u ovom procesu sačuvati svoje pravo da na svaki napad sirijskog režima odgovori svom snagom i na svakom mjestu - poručio je Erdogan.

Putin je u obraćanju izrazio saučešće zbog pogibije turskih vojnika u u Siriji, što je učinio također i danas na samom početku susreta s Erdoganom.

Putin je rekao kako su njegova zemlja i Turska u kritičnim situacijama uvijek uspijevale postići kompromise i pronaći rješenja, a to se, kako je kazao, desilo i danas.

- Usaglašen je zajednički dokument Rusije i Turske u vezi s Idlibom. Vjerujemo da će zajednički dokument donijeti prekid vatre u regiji Idliba te poboljšati situaciju oko humanitarne pomoći - rekao je Putin.

U Moskvi s turskim predsjednikom borave ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, odbrane Hulusi Akar, finansija i trezora Berat Albayrak, šef Obavještajne službe Hakan Fidan, šef Ureda za komunikacije Fahrettin Altun, glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin, glasnogovornik Stranke pravde i razvoja Omer Celik, te potpredsjednik stranke Mahir Unal.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.