open-navfaktor-logo
search
Službena posjeta
Erdogan u Islamabadu: Jačanje bilateralne i ekonomske saradnje Turske i Pakistana
Pakistanski predsjednik Arif Alvi u četvrtak je u glavnom gradu Islamabadu upriličio prijem u čast turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji se nalazi u posjeti toj zemlji.
13.02.2020. u 20:27
get url
text

Prijem je održan u Predsjedničkom domu, nekoliko sati nakon što je Erdogan stigao u Islamabad u dvodnevnu službenu posjetu.

Erdogan je, u pratnji supruge Emine, doputovao ranije danas u posjetu Pakistanu, a na aerodromu u Islamabadu dočekao ga je premijer Pakistana Imran Khan. Navedeno je da su lideri istakli važnost historijskog bilateralnog odnosa između Turske i Pakistana na različitim područjima, uključujući politiku, ekonomiju, kulturu, odbranu i kontakte ljudi među ljudima.

Alvi je informisao Erdogana o pogoršavanju stanja ljudskih prava u indijskom Jammu i Kashmiru i zahvalio mu na "principijelnom stavu" o Kashmiru. Dvojica lidera razmijenili su mišljenja i o regionalnim i međunarodnim pitanjima. Alvi je podvukao napore Pakistana za afganistanski mir i naglasio da bi globalna zajednica trebala pomoći Afganistanu u obnovi nakon sukoba.

Lideri su se složili da Pakistan i Turska moraju nastaviti blisko sarađivati na izazovima sa kojima se suočavaju muslimani, uključujući islamofobiju. Oni su potvrdili da će obje države nastaviti pružati međusobnu podršku po pitanjima osnovnih nacionalnih interesa svake druge. Istakli su i važnost punog ostvarivanja velikog potencijala odnosa Pakistana i Turske i pretvaranja u snažno i dinamično trgovinsko i ekonomsko partnerstvo. 

Dvojica čelnika, zajedno s delegacijama, održali su razgovore s naglaskom na jačanje bilateralne strateške i ekonomske saradnje, izvijestila je državna televizija Pakistana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.