open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Erdogan u Bakuu: Azerbejdžan će nastaviti bilježiti epske pobjede
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u četvrtak u Bakuu kako će Azerbejdžan, pod snažnim vodstvom predsjednika Ilhama Aliyeva, nastaviti bilježiti epske pobjede
10.12.2020. u 12:09
get url
text

Na Trgu Azadliq u Bakuu u toku je Parada pobjede u povodu oslobađanja azerbejdžanskog teritorija od armenske okupacije. U vojnoj paradi učestvuju oružane snage Azerbejdžana i Turske, uz prisustvo predsjednika dvije zemlje Aliyeva i Erdogana, kao i brojnih zvaničnika. 

Erdogan je tokom obraćanja istakao kako oslobađanje teritorije Azerbejdžana od okupacije nikako ne znači da je borba završena.

- Nadam se da će Azerbejdžan i dalje bilježiti epske pobjede pod snažnim vodstvom mog brata Aliyeva - poručio je Erdogan. 

Govoreći o metodama kojim se služila Armenija tokom držanja pod okupacijom azerbejdžanskog teritorija, Erdogan je poručio kako je armensko vođstvo trošilo resurse naroda za držanje teritorije Azerbejdžana pod okupacijom.

- Pravila ratovanja su ozbiljno kršena, gaženo je ljudsko dostojanstvo. Naša je dužnost osigurati da se za to polože računi. Vrijeme je da se saberu oni koji Nagorno-Karabahu nisu donijeli ništa drugo osim razaranja, masakra i suza - poručio je Erdogan. 

Dodao je kako je potrebno shvatiti da se ništa ne može postići potpirivanjem zapadnih imperijalista, te kako se odnosi moraju preispitati. Erdogan je kazao i to da ako narod Armenije nauči lekciju iz onoga što se desilo u Nagorno-Karabahu, to može značiti početak novog razdoblja u regiji. 

- Turska i Azerbejdžan će prevladati sve poteškoće i trčati od uspjeha do uspjeha dok god njihove snage budu ujedinjene - poručio je Erdogan.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev izjavio je tokom vojne parade u Bakuu kako cijeli svijet danas vidi da regija Nagorno-Karabah pripada Azerbejdžanu. Aliyev je poručio kako današnjim zajedničkim učešćem na vojnoj Paradi pobjede s predsjednikom Erdoganom pokazuju svijetu jedinstvo Turske i Azerbejdžana.

- Od početka borbe za oslobođenje domovine osjetili smo podršku Turske - kazao je Aliyev.

Podvukao je kako je Armenija počinila ratni zločin nad stanovništvom Azerbejdžana, te podsjetio da je cjelovitost zemlje postignuta na bojnom polju.

- Armenska vojska pala je na koljena, mi smo pobjedom na bojnom polju postigli svoj teritorijalni integritet. Karabah je Azerbejdžan i danas svijet vidi da Karabah pripada Azerbejdžanu - poručio je Aliyev. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.