open-navfaktor-logo
search
Turska
Erdogan u Ankari otvorio koncertnu dvoranu Predsjedničkog simfonijskog orkestra
U Ankari je u četvrtak otvorena nova koncertna dvorana Predsjedničkog simfonijskog orkestra Republike Turske
03.12.2020. u 18:38
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan obraćajući se na ceremoniji otvorenja kazao je kako će nova zgrada Predsjedničkog simfonijskog orkestra (CSO) biti simbol bogate kulture i umjetnosti te zemlje.

- Tokom našeg mandata, Turska je oslobođena od okova ne samo u politici, ekonomiji i odbrani, nego i u kulturi, umjetnosti, muzici i književnosti -, rekao je Erdogan.

Dodao je i kako će nova koncertna dvorana biti simbol glavnog grada. Dvorana je smještena u srcu grada s pogledom na dvorac Ankara i mauzolej Anitkabir. Troškovi projekta iznosili su oko 83 miliona eura. Ujedno, dvorana će ugostiti najuglednije orkestre i soliste iz svih dijelova svijeta. Posjetioci će moći uživati u koncertima klasične muzike, ali i drugih žanrova.

Svjetski poznata sopranistica Angela Gheorghiu, te sestre i pijanistice Guher i Suher Pekinel održat će koncerte u četvrtak i petak. U subotu će nastupiti svjetski poznata pijanistica Idil Biret. Busra Kayikci, jedna od najmlađih predstavnica neoklasične muzike u Turskoj, održat će recital 5. decembra. Rasprodaja karata za koncertnu sezonu 2020-2021 već je počela.

Cijena karata za prvu kategoriju iznosit će 100 lira (12,85 dolara), 70 lira (8,99 dolara) za drugu kategoriju i 50 lira (6,42 dolara) za treću kategoriju.

Temelji dvorane postavljeni su prije 23 godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.