open-navfaktor-logo
search
Turska
Erdogan: U 55 zemalja poslali smo opremu za borbu protiv pandemije
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako je njegova zemlja dosad pomogla 55 zemalja u borbi protiv koronavirusa, te kako će sutra biti poslana pomoć Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja Anadolu Agency (AA).
27.04.2020. u 19:16
get url
text

Erdogan je govorio na konferenciji za novinare nakon sastanka kabineta u Ankari, a tom prilikom se dotakao aktuelnih dešavanja, a u fokusu obraćanja bila je borba protiv pandemije koronavirusa.

 - Nadamo se da ćemo prevazići COVID-19, koja je postala globalna katastrofa, te da ćemo na kraju ramazana imati dvostruku radost - rekao je Erdogan.

Kazao je kako su dosad u Tursku iz inostranstva vratili 40.000 građana i da se taj proces nastavlja.

- Iz ukupno 59 zemalja u Tursku vraćamo još 25.000 naših građana - rekao je Erdogan.

Govoreći dalje o borbi protiv COVID-19, Erdogan je podvukao kako u Turskoj "niti jedan građanin nije vraćen s vrata bolnice, niti je zanemareno njegovo liječenje".

Istakao je kako se u Turskoj broj oboljelih i umrlih od koronavirusa iz dana u dan smanjuje.

- Kao zemlja i narod, ušli smo u razdoblje u kojem smo počeli dobivati ​​konkretne rezultate u našoj borbi protiv epidemije koronavirusa - rekao je Erdogan.

Dodao je kako od 1. maja stupa trodnevna mjera policijskog sata u 31 turskom gradu.

- Istovremeno, mjeru policijskog sata tokom vikenda planiramo provoditi sve do kraja ramazanskog bajrama - poručio je Erdogan.

Dotakao se kratko i solidarnosti njegove zemlje s brojnim zemljama svijeta kada je riječ o borbi protiv koronavirusa.

- U 55 zemalja poslali smo opremu za borbu protiv epidemije. Sutra ćemo u SAD poslati maske, vizire, maske N95, zaštitna odijela i drugu medicinsku pomoć - rekao je Erdogan.

Nakon izbijanja epidemije koronavirusa u Turskoj je pokrenuta kampanja sakupljanja pomoći, a Erdogan je otkrio kako je prikupljeno 1,85 milijardi lira (270 miliona dolara).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.