open-navfaktor-logo
search
Skup u Erzurumu
Erdogan: Turskom ekonomijom su upravljali zvaničnici MMF-a, to smo promijenili
Turski predsjednik i predsjedavajući vladajuće AK Partije Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da je vrlo važno da Turska postigne energetsku nezavisnost u budućnosti.
05.05.2023. u 19:18
get url
text

- Nastavit ćemo napore na istraživanju prirodnog plina i nafte i na kopnu i na moru. Nastavit ćemo s naporima sve dok ne dostignemo energetsku nezavisnost - rekao je Erdogan u obraćanju građanima na skupu AK Partije u Erzurumu.

Istakao je da su u proteklih 21 godinu uspjeli uraditi sve ono što se nije uspjelo postići za čak 80 godina ranije.

- Sada je pred nama nova era, a ona se zove "Tursko stoljeće". Mi smo postavili infrastrukturu za ovaj ideal koracima koje smo poduzeli proteklih 21 godinu. Prije nas su u državi postojali problemi sa putevima, bolnicama, školama, univerzitetima, sportskim objektima, ali mi smo sve to riješili - kazao je Erdogan te dalje dodao:

- Prije nas je Turska imala problem i sa proizvodnjom, problem zavisnosti o drugim državama, ali i to smo riješili. Prije nas je bila slaba i nejaka Turska čijom su ekonomijom upravljali zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ali i to smo potpuno promijenili.

Podsjetio je da su već odavno uspjeli otplatiti sav dug MMF-u.

Dodao je također da je Turska prije vladavine AK Partije bila država kojoj su drugi bili potrebni u borbi protiv terorističkih organizacija.

- Ali više ne čekamo oružje ili dozvole drugih. Bespilotnim letjelicama, helikopterima ATAK, avionima Kizilelma koje sami proizvodimo, razbijamo teroriste - kazao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.