-Nastavit ćemo i dalje pružati svaki oblik podrške Tursko-njemačkom univerzitetu - kazao je Erdogan u obraćanju na ceremoniji otvaranja novog kampusa ovog univerziteta u Istanbulu u prisustvu njemačke kancelarke Angele Merkel.

-Uspjeh Tursko-njemačkog univerziteta biće primjer i drugima u procesu uspostavljanja novih partnerskih univerziteta - kazao je turski predsjednik, podsjetivši da je Tursko-njemački univerzitet osnovan 2013. godine.

Dodao je i kako se radi i na uspostavljanju Tursko-japanskog univerziteta nauke i tehnologije, kao i Tursko-italijanskog univerziteta. Naglasio je kako je u Turskoj posljednjih godina značajno porastao broj stranih studenata.

-Broj stranih studenata u našoj zemlji je povećan s 15 na 172 hiljade - kazao je Erdogan, dodajući kako očekuje da će Turska u narednom periodu postati još privlačnija zemlja i za kvalifikovane strane predavače i stručnjake.

Razgovori o regionalnim pitanjima

Tokom ceremonije otvaranja uoči bilateralnih razgovora dvoje zvaničnika, Erdogan je kazao da će s njemačkom kancelarkom razgovarati o regionalnim pitanjima, posebno o Libiji te bilateralnim odnosima. Istakao je da će haos u Libiji utjecati na cijelu mediteransku regiju ako se što prije ne postigne mir u toj zemlji.

-Ono što smo doživjeli posljednjih nekoliko sedmica oko pitanja Libije je pravi lakmus test - dodao je te istakao da je vrlo važno ubrzati cijeli proces postizanja konačnog rješenja.

-Moramo intenzivirati postizanje rješenja ukoliko želimo da terorističke organizacije poput ISIS-a, Al-Kaide i legionari ne prošire svoje aktivnosti u Libiji. Nadamo se da međunarodna zajednica neće i u Libiji napraviti grešku koju je napravila u Siriji - kazao je Erdogan.

Naglasio je da će Turska i dalje nastaviti činiti napore kako bi pomogla, kako je rekao, braći u Libiji.

-Mi ćemo radi mira i njihove budućnosti i dalje biti uz njih u ovim teškim vremenima - kazao je Erdogan te istakao da je najveći cilj Turske da se okonča kriza u kojoj je do sada poginulo više od 2.400 osoba, a ranjeno preko 7.500.

Napomenuo je da će Turska, kao što je bilo i na nedavno održanoj Berlinskoj konferenciji, snažno podržati korake poduzete u cilju uspostavljanja mira i zaustavljanja, kako je rekao, krvi i suza.

-Mirovni plan je veoma važan korak ka obnovi političke stabilnosti u Libiji, a njegov uspjeh ovisi o provedbi dogovorenih odluka - zaključio je Erdogan.

Jačanje saradnje između dvije zemlje

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je Tursko-njemački univerzitet primjer bilateralne saradnje i simbol tursko-njemačkog partnerstva. Ističući kako Tursko-njemački univerzitet nudi priliku za napredovanje studenata i njihovih zajednica ona je dodala da polaznici te visokoobrazovne ustanove doprinose i jačanju saradnje između dvije zemlje.

Merkel je u obraćanju prisutnima također istakla da su mostovi u obrazovanju i dijalog nevladinog sektora važni sa političke i međudržavne odnose te je dodala da tursko-njemačka saradnja u oblasti nauke datira daleko u prošlost.

-Pomoć koju Turska trenutno pruža milionima Sirijaca zaslužuje našu zahvalnost i divljenje - kazala je Merkel i dodala da ta pomoć predstavlja važan faktor za budućnost, jer će isti ti Sirijci po povratku kućama biti potencijalna pokretačka snaga za obnovu Sirije.

Njemačka kancelarka je posebno važnom istakla pomoć koju Turska pruža u obrazovanju sirijskih izbjeglica te je najavila da će Njemačka i Evropska unija i dalje podržavati te projekte.