open-navfaktor-logo
search
Ankara
Erdogan: Tursko dijeljenje iskustva u borbi protiv terorizma djelovalo je kao preokret za mnoge
Turska dobronamjernost dijeljenja iskustva sa svojim prijateljima u borbi protiv terorizma i napretku u odbrambenoj industriji djelovala je kao "preokret" za mnoge, izjavio je u utorak predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan.
30.08.2022. u 20:34
get url
text

Govoreći na ceremoniji dodjele diploma, koju je u Ankari organizovala Turska vojna akademija povodom stogodišnjice Dana pobjede, Recep Tayyip Erdogan je rekao: "Usvajanjem strategije sprečavanja prijetnji u korijenu, Turska je postala zemlja koja preduhitri umjesto da zaostaje."

Dodao je da Turska razmatra prednosti i nedostatke postojećih odnosa, ali da se ne stidi uspostaviti nova partnerstva.

Erdogan je također rekao da je Ankara zadala "prvi veliki i ozbiljan udarac" terorističkoj grupi ISIL, koja je bila velika regionalna prijetnja, svojom operacijom "Štit Eufrata" u sjevernoj Siriji.

- Poslije operacija 'Maslinova grana', 'Izvor mira' i 'Proljetni štit', pokazali smo cijelom svijetu moć turskih oružanih snaga da zaštite interese naše zemlje i osiguraju mir u svom regionu - rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je također kritikovao "neprijateljske stavove takozvanih saveznika prema Turskoj ili podršku koju daju onima koji pokazuju takve stavove".

Govoreći o turskom vojnom sistemu obrazovanja i obuke, Erdogan je rekao da je zemlja sada "potpuno napustila sistem oštećen pučističkim mentalitetom 70 godina".

- Globalni i regionalni razvoji ukazuju na to da našu vojsku trebamo ojačati kvalifikovanijim osobljem i ljudstvom - rekao je Erdogan, dodajući da će Turska u budućnosti koristiti svu svoju "energiju, koncentraciju i mogućnosti za ovo pitanje".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.