open-navfaktor-logo
search
Vojna ceremonija
Erdogan: Turski vojnici bore se za očuvanje mira i stabilnosti u brojnim zemljama
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poželio je mnogo uspjeha i sreće pripadnicima turskih oružanih snaga koji će služiti u Zajedničkom centru u Azerbejdžanu koji će pratiti provođenje primirja.
31.12.2020. u 10:00
get url
text

- Vaše prisustvo u toj zemlji najbolji je pokazatelj snažnih odnosa između naših dviju država - rekao je Erdogan u obraćanju na vojnoj ceremoniji putem telefona.

Ceremoniji u Bakuu su prisustvovali i ministar odbrane Turske Hulusi Akar, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Republike Turske general Yasar Guler, drugi visoki turski vojni zvaničnici kao i zvaničnici Oružanih snaga Azerbejdžana.

Erdogan je na početku obraćanja srdačno pozdravio prijateljski i bratski narod Azerbejdžana.

- Postigli ste epsku pobjedu za samo 44 dana pod vodstvom mog brata, predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva. Čestitam azerbejdžanskoj vojsci na velikoj pobjedi u borbi za oslobađanje Nagorno-Karabaha i okupiranih azerbejdžanskih teritorija. Ova pobjeda učinila nas je sretnima i ponosnima koliko i našu braća Azerbejdžance - rekao je Erdogan.

Podsjetivši da je 10. decembra prisustvovao svečanoj vojnoj paradi u Bakuu u kojoj su učestvovali vojnici Azerbejdžana i Turske i kojom je proslavljena pobjeda azerbejdžanskih snaga u Nagorno-Karabahu, istakao je da dvije bratske zemlje zajedno dijele i radost i tugu.

- Turska na terenu i na svim međunarodnim platformama podržava borbu Azerbejdžana koji je vojnu pobjedu krunisao i diplomatskim uspjehom. Također, želim mnogo uspjeha našim vojnicima koji će služiti u regiji kako bi pratili provedbu prekida vatre između Azerbejdžana i Armenije. Nadam se da će centar koji će biti uspostavljen za nadgledanje primirja biti operativan što je prije moguće. Preporučujem armenskim snagama koje poduzimaju korake kojima bi se moglo prekršiti primirje, da odustanu od takvih ispada i postupaka - rekao je Erdogan.

Podsjetio je da pripadnici turskih snaga djeluju širom svijeta u misijama koje doprinose izgradnji mira i stabilnosti.

- Turska vojska, koja se ponosi slavnom i časnom prošlošću, kao što je to radila stoljećima i dalje će posvećeno služiti diljem svijeta. Turski vojnici, vođeni uvjerenjem da će biti šehidi ako poginu ili gazije, odgovorno obavljaju svoju dužnost u našoj zemlji, širom svijeta, kao i u Azerbejdžanu. Želim mnogo uspjeha svim našim vojnicima koji se bore za očuvanje mira, blagostanja i stabilnosti u brojnim zemljama, od Sirije, Libije, Somalije pa do Kosova, Afganistana i Katara - kazao je Erdogan.

Pripadnici turske vojske će u Azerbejdžan zajedno s ruskim kolegama biti angažirani u Zajedničkom centru za monitoring primirja u Nagorno-Karabahu. Armenija i Azerbejdžan su 10. novembra postigli dogovor o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu. Sporazum je postignut uz posredstvo Rusije i predvidio je povlačenje armenskih snaga iz Lacina, Kelbecera i Agdama. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.