open-navfaktor-logo
search
Sirija
Erdogan: Turska žestoko odgovorila na napad u Idlibu, operacija se nastavlja
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su Turske oružane snage izvele napade na blizu 40 položaja u Siriji i da je u tim napadima neutralizirano oko 30-35 vojnika na suprotnoj strani.
03.02.2020. u 08:56
get url
text

Napadi turskih snaga su odgovor na jutrošnje granatiranje u kojem su snage režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u Idlibu ubile četvericu, a ranile devetericu turskih vojnika.

Upitan da li će biti organizirana nova operacija, Erdogan je kazao kako operacija traje i njoj učestvuju topničke jedinice te avijacija predvođena lovcima tipa F-16. Dodao je i kako nije moguće da Turska nijemo posmatra dok njeni vojnici ginu. Na pitanje da li će biti poduzeti diplomatski koraci nakon jutrošnjeg napada i razgovori s Rusijom, Erdogan je kazao kako su ruski i turski zvaničnici u kontaktu.

Turski predsjednik je pozvao Rusiju da ne staje na put Turskoj jer je u ovoj situaciji na suprotnoj strani Assadov režim.

-Turska je žestoko odgovorila i odgovara i dalje. Oni koji tako podlim napadima testiraju odlučnost Turske će shvatiti da su napravili ogromnu grešku - poručio je Erdogan tokom obraćanja na aerodromu Ataturk pred polazak u Ukrajinu. 

Erdogan je poručio i kako je Turska odlučna da nastavi operacije kako bi osigurala svoju sigurnost i sigurnost Sirijaca u Idlibu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.