open-navfaktor-logo
search
Pojasnio situaciju
Erdogan: Turska vodi globalne odnose, a ne mijenja svoju osu
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan odbacio je tvrdnje da njegova zemlja doživljava promjenu ose te je poručio da Turska jača vlastitu osovinu diplomatskim odnosima na bazi vlastitih nacionalnih interesa, javlja Anadolu Agency (AA).
01.10.2022. u 16:42
get url
text

- Neki krugovi su pokušavali da predstave naše vanjskopolitičke inicijative kao pomjeranje osovine. Međutim, Turska ne doživljava promjenu osovine, ona jača svoju vlastitu osovinu, istovremeno imajući različite diplomatske odnose u svijetu na osnovu naših nacionalnih interesa - rekao je Erdogan u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske u glavnom gradu Ankari.

Ističući kako je Turska smještena na raskrsnici tri kontinenta, Erdogan je kazao da je ta zemlja značajno pogođena globalnim razvojem situacije.

- Turska nema luksuz da se zatvori, da se izoluje od vanjskog svijeta i da gleda događaje u svom regionu sjedeći na ogradi - poručio je Erdogan i dodao je kako Ankara vodi konstruktivnu i aktivnu politiku, preuzimajući inicijative u rješavanju regionalnih i globalnih problema.

Istakao je da Turska ne traži eskalaciju sa drugim zemljama, niti bi popustila pritiscima bez obzira odakle oni dolaze.

- Snažno branimo prava Turske u svim oblastima časnim, strpljivim, odlučnim i razboritim stavom - rekao je Erdogan.

Erdogan je uvjeren da će turski parlament u predstojećoj novoj sezoni ukloniti i posljednji trag perioda puča tako što će Turska dobiti novi Ustav koji zaslužuje

O tekućem ratu između Rusije i Ukrajine, Erdogan je rekao da se Turska odlučila za mir, dijalog i da bude fer sudija.

- S obzirom na naše bliske odnose sa obje te zemlje, radije nastojimo da okončamo rat umjesto da raspirujemo vatru i podstičemo sukobe - rekao je Erdogan.

Turski pristup ukrajinskoj krizi je najnoviji primjer njene vanjske politike usmjerene na mir, stabilnost, ljude, ljudski život.

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke.

- Ujedinjene nacije, čiji je prestiž poljuljan zbog svoje neefikasnosti u suočavanju s globalnom krizom, u ovom sporazumu su doživjele jedno od svojih najvećih dostignuća u posljednjih nekoliko godina, a što je rezultat intenzivnih napora naše zemlje - rekao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je kazao da njegova zemlja nastavlja odlučnu borbu protiv terorizma, uključujući uništavanje pokušaja uspostave terorističkog koridora duž njene južne granice sa Sirijom.

- Turske snage imaju sredstva, sposobnosti koje omogućavaju našoj zemlji da izvrši misiju borbe protiv terorizma, regionalnih prijetnji. Turske snage sigurnosti i obavještajne službe prevrću svaki kamen u borbi protiv terorista - poručio je Erdogan.

On je kazao da je Turska bila jedna od najbrže rastućih zemalja u G-20, čak i kada je pandemija COVID-19 duboko potresla svjetsku ekonomiju.

- Turska postaje jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja može dizajnirati, proizvoditi, izvoziti vlastite proizvode odbrambene industrije za bespilotne letjelice - rekao je Erdogan, dodajući da njegova zemlja postepeno smanjuje svoju zavisnost ulaganjem i u domaću proizvodnju obnovljive energije.

Naš pristup ukrajinskoj krizi je najnoviji primjer naše vanjske politike usmjerene na mir, stabilnost, ljude, ljudski život, dodao je turski predsjednik.

Erdogan je u obraćanju turskom parlamentu kazao da njegova zemlja pomno prati napore Švedske i Finske u ispunjavanju svojih obaveza da postanu članica NATO-a.

On je također kazao da se turske veze sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskom Arabijom i Izraelom razvijaju na osnovu zajedničkih interesa.

- Armenija bi trebala dobro iskoristiti priliku za mir koju pruža Turska - rekao je Erdogan, dodajući da bi se mogao sastati s premijerom Armenije na samitu u Pragu.

Turski predsjednik Erdogan pozvao je Grčku da se suzdrži od provokacija koje će nju i njen narod odvesti u katastrofu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.