open-navfaktor-logo
search
Ankara
Erdogan: Turska više nije stara Turska u kojoj bi neki mogli upirati prstom kako hoće
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska pridaje veliki značaj zaštiti okoliša i provođenju ciljeva u toj oblasti.
28.10.2021. u 15:21
get url
text

- Ankara će biti lokomotiva 'revolucije zelenog razvoja', što smo odredili kao prvi i najambiciozniji cilj naše vizije za 2053. godinu - kazao je Erdogan u obraćanju na svečanom otvaranju Nacionalnog parka u Ankari, glavnom gradu Turske.

Turska će 2053. godine slaviti 600. godišnjicu osvajanja Istanbula. Istakao je da će ovaj Nacionalni park dati dodatnu vrijednost centralnom dijelu Ankare, te da će svakako doprinijeti prirodi i zaštiti okoliša.

Podsjetio je da je Turska tokom protekle dvije decenije postigla veliki napredak u mnogim oblastima.

- Prema tome, Turska više nije stara Turska u kojoj bi neki mogli crtati smjernice i upirati prstom kako hoće - kazao je Erdogan.

Naglasio je da je Turska u proteklom periodu realizovala brojne projekte čiji cilj je zaštita okoliša.

- Također, za ekološke projekte ćemo iskoristiti 3,157 milijardi dolara koje smo osigurali za Tursku preko Svjetske banke i razvijenih zemalja - rekao je turski predsjednik.

Erdogan je u srijedu izjavio da je potpisan Memorandum o razumijevanju prema kojem Turska dobija 3,157 milijardi dolara od Zelenog klimatskog fonda. Zeleni klimatski fond (GCF) je fond osnovan u okviru UNFCCC kao operativni program Finansijskog mehanizma za pomoć zemljama u razvoju u prilagodbama i ublažavanju praksi za suzbijanje klimatskih promjena.

- Kada uspješno položimo test 2023., više ne poznajemo nikakvu prolaznu moć ili prepreku koja može zaustaviti Tursku - rekao je Erdogan.

Turska 2023. godine proslavlja 100. godišnjicu Republike.

Nacionalni park sadrži zelene površine, sportske terene, igrališta za djecu, kino na otvorenom, bazen, biciklističku stazu i brojne druge sadržaje. Također, u sklopu parka se nalazi višenamjenski Kulturni centar sa konferencijskom salom kapaciteta 5.000 osoba, kao i džamija, umjetničke radionice, restoran i zdravstveni centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.