open-navfaktor-logo
search
Podrška
Erdogan: Turska spremna Angoli pružiti svaku vrstu pomoći u odbrambenoj industriji
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je ta zemlja spremna Angoli pružiti svaku vrstu pomoći u oblasti odbrambene industrije.
18.10.2021. u 17:46
get url
text

Erdogan se u okviru prve zvanične posjete Angoli sastao sa tamošnjim kolegom Manuelom Goncalvesom Lourencom i potpisao niz bilateralnih sporazuma, a potom je u obraćanju novinarima kazao da će Turska nastaviti podržavati vlasti Angole u borbi protiv terorizma.

Izrazivši uvjerenje da Turska i Angola mogu uspostviti dobru saradnju u oblasti energetike, Erdogan je kazao da je Angola ranije uputila zahtjev za nabavku turskih borbenih bespilotnih letjelica, a da je danas razgovarano i o nabavci turskih oklopnih vozila.

- Ovo je prva posjeta na nivou predsjednika Turske i ona je još jedan pokazatelj prijateljstva između Turske i Angole - kazao je Erdogan i dodao da ga raduje intenziviranje odnosa i saradnje te dvije zemlje.

Treći Poslovni forum Turske i Afrike održat će se 21. oktobra u Istanbulu, a Erdogan je kazao da će Angolu na tom skupu predstavljati ministar industrije i trgovine. Dodao je da će 17. decembra u Istanbulu biti održan i samit lidera Turske i Afrike i da želi da na njemu učestvuje i predsjednik Angole Laorenco.

- Posebno smo zadovoljni što je Angola jedan od najvažnijih partnera u jačanju odnosa između Turske i Afrike. Na sastanku je potvrđena obostrana opredijeljenost i volja za jačanjem saradnje na svim poljima - kazao je Erdogan.

Erdogan je istakao i važnost direktnih letova koje je kompanija Turkish Airlines od 13. oktobra uspostavila sa Angolom te je dodao da će proces relaksacije i liberalizacije viznog režima olakšati kretanje ljudi i roba.

Turski predsjednik Erdogan je dalje kazao da je Turska spremna posredstvom Maarif fondacije jačati i saradnju u obrazovnom sektoru te je dodao da je i turski privatni sektor spreman na jačanje saradnje na svim poljima.

Erdogan je komentirao i aktuelnu situaciju u Africi i svijetu i kazao da je potrebno graditi pravedniji svijet.

- Vidite šta se dešava u Libiji, u Somaliji. Zlo se i dalje nastavlja. Da bismo to prevazišli, potrebno je da zajedno izgradimo pravedniji svijet - poručio je Erdogan i dodao da se niko ne treba plašiti jer strahom zlo i dalje može opsjedati Afriku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.