open-navfaktor-logo
search
Veliki iskoraci
Erdogan: Turska radi na 700 projekata odbrambene industrije, predstavljamo i prvi turski automobil
Turski predsjednik Erdogan kazao je da je Turska u proteklih 17 godina napravila velike iskorake u razvoju nauke i tehnologije te je za petak najavio predstavljanje prvog turskog automobila
23.12.2019. u 13:25
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako Turska istovremeno radi na 700 projekata u oblasti odbrambene industrije, a kako će u petak biti svečano predstavljen i prvi automobil turske proizvodnje, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je prisustvovao ceremoniji zatvaranja manifestacije “Godina profesora Fuata Sezgina“ u kompleksu Aerodroma Istanbul, a u obraćanju je kazao da su izložbe i skupovi te manifestacije bili važni za shvatanje prošlosti i razumijevanje budućnosti.

Ističući kako historija omogućava ljudima da shvate svoju prošlost i da kreiraju bolju budućnost, Erdogan je kazao da su bogata naučna otkrića kroz historiju imala veći uticaj od ratova na kreiranje sadašnjice.

On je odao počast profesoru Sezginu i cijeloj islamskoj naučnoj zajednici te poručio da je doprinos islamskog svijeta u razvoju nauke i tehnologije neprocjenjiv.

Podsjetivši na brojna otkrića islamskih učenjaka u prošlosti, Erdogan je kazao da je trenutno prisutan neprihvatljivi trend pripisivanja svega dobrog Zapadu, a zanemarivanju islamskih učenjaka i civilizacije. Dodao je da se taj trend može objasniti samo neznanjem, ako se isključi opcija da je riječ o namjernoj propagandi.

Erdogan je kazao da je vlast Republike Turske u proteklih 17 godina provela značajne reforme u svim oblastima, a posebno u obrazovanju i da sve te reforme sada daju plodove i Tursku vraćaju na mjesto koje joj pripada na međunarodnoj sceni.

On je kazao da je upravo i Aerodrom Istanbul jedan od primjera megaprojekata koje su mnogi pokušali blokirati u Turskoj.

-Odbrambena industrija je postala lokomitovom razvoja nauke i tehnologije u Turskoj. Jučer smo prisustvovali svečanom porinuću prve od ukupno šest podmornica turske mornarice - kazao je Erdogan.

Istakao je kako je Turska odbila sve napade i voljom naroda i vlasti pravi krupne razvojne iskorake.

-Postali smo zemlja koja istodobno radi na 700 projekata u odbrambenoj industriji i jedna smo o četiri najrazvijenije zemlje kada je riječ o tehnologiji izrade bespilotnih letjelica. Velika zasluga pripada i privatnom sektoru koji daje veliki doprinos. U petak ćemo predstaviti i prvi automobil turske proizvodnje - poručio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.