open-navfaktor-logo
search
Velika pomoć
Erdogan: Turska potrošila blizu 40 milijardi dolara na izbjeglice
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je kazao da njegova zemlja ne zatvara vrata izbjeglicama, ali da želi pomoći u uspostavi sigurne zone u Siriji
03.09.2019. u 22:44
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je upozorio da sirijski grad Idlib polako nestaje.

- Idlib polako nestaje. Kako god je nestao Halep, koji je sravljen sa zemljom, na isti način i u istoj situaciji nalazi se i Idlib - rekao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka s premijerom Češke Andrejom Babišom u Ankari.

Istakao je da njegova zemlja ne zatvara vrata izbjeglicama, ali da želi pomoći u uspostavi sigurne zone u Siriji.

- Ako bi mogli pomoći da osiguramo uspostavu sigurne zone bili bi zaista vrlo sretni - kazao je turski predsjednik.

Izjavio je također da je Turska spremna dodatno produbiti bilateralne odnose sa Češkom.

- Turska je potpuno spremna i voljna da s prijateljskom zemljom Češkom, našim saveznikom, dodatno razvije odnose na svim poljima - rekao je Erdogan te dodao da njegova zemlja želi povećati trgovinsku razmjenu sa Češkom na 5 milijardi dolara.

- Osim toga, naše dvije zemlje sarađuju i unutar multilateralnih platformi, posebno u NATO-u - rekao je Erdogan, izrazivši zahvalnost toj zemlji zbog podrške Turskoj na putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Podsjetio je da je EU njegovoj zemlji dala brojna obećanja u vezi s podrškom migrantima, ali da do sada nije poslala čak ni 3 milijarde eura, dok je, kako je kazao, Turska do sada potrošila blizu 40 milijardi dolara na izbjeglice.

Premijer Babiš je pohvalio Erdoganov prijedlog za formiranje slobodne zone na sjeveru Sirije.

- Ovdje Turska ne govori da joj se pošalje novac nego da se formira slobodna zona, izgrade škole, kuće, investicije - kazao je Babiš.

- Vrlo sam impresioniran stavovima predsjednika Erdogana u vezi sa Sirijom. U vašoj zemlji imate 4 miliona migranata. Europa ima mnogo problema po tom pitanju. Zaista cijenim takve stavove vašeg predsjednika. Vjerujem da će se ti ljudi vratiti u svoju domovinu - dodao je Babiš, napominjući da Češka i Turska imaju vrlo dobre odnose.

- Turska je za Češku važan partner i saveznik u okviru NATO-a - istakao je češki premijer, napominjući kako priželjkuje da se dodatno poveća trgovinska razmjena između dviju zemalja.

Naglasio je kako u Turskoj postoji ogroman potencijal u brojnim oblastima, posebno u oblasti energetike i odbrambene industrije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.