open-navfaktor-logo
search
Posjeta Pakistanu
Erdogan: Turska podržava rješavanje pitanja Kašmira putem dijaloga
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska podržava rješavanje pitanja Kašmira putem dijaloga, u skladu s rezolucijama UN-a i očekivanjima braće iz Kašmira.
14.02.2020. u 18:37
get url
text

Istakao je također, da Turska i Pakistan imaju odlične odnose, što, kako je kazao, najbolje govori i podatak da je tokom njegove posjete toj zemlji potpisano 13 sporazuma o saradnji.

-Strateški ekonomski okvir i tekstovi akcionog plana koje smo potpisali predstavljaju Mapu puta za produbljivanje naših ekonomskih odnosa - rekao je Erdogan novinarima nakon sastanka Vijeća za stratešku saradnju na visokom nivou kojem je prisustvovao i premijer Pakistana Imran Khan.

Naglasio je da je Turska spremna podržati ekonomski i društveni razvoj Pakistana saradnjom u oblastima transporta, energetike, turizama, obrazovanja, zdravstva i drugim sektorima.

-Kao što je to bilo i do sada, Turska će i danas, sutra i bilo kada biti uz Pakistan - kazao je Erdogan.

Podsjetio je kako je Pakistan bio uz Tursku u teškim momentima, nakon zemljotresa u gradu Elazigu i pokušaja puča terorističke organizacije FETO.

-Još jednom želim izraziti zadovoljstvo što Pakistan ulaže velike napore u okviru borbe protiv terorizma i prijetnji regionalnoj stabilnosti - dodao je predsjednik Turske.

Podsjetimo, pakistanski predsjednik Arif Alvi u četvrtak je u Islamabadu upriličio prijem u čast turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je boravio u posjeti toj zemlji.

Lideri su se tom prilikom složili da Pakistan i Turska moraju nastaviti blisko sarađivati na izazovima sa kojima se suočavaju muslimani, uključujući islamofobiju. Oni su potvrdili da će obje države nastaviti pružati međusobnu podršku po pitanjima osnovnih nacionalnih interesa svake druge.

Istakli su i važnost punog ostvarivanja velikog potencijala odnosa Pakistana i Turske i pretvaranja u snažno i dinamično trgovinsko i ekonomsko partnerstvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.