open-navfaktor-logo
search
Objavljena poruka
Erdogan: Turska odlučno i nepokolebljivo nastavlja štititi svoja prava na morima
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da je ta zemlja svjesna važnosti odbrane Plave domovine i da zato sa snažnom voljom i nepokolebljivom vjerom nastavlja štititi svoja prava i inetrese na morima.
26.09.2020. u 11:37
get url
text

Direkcija za komunikacije pri Uredu turskog predsjednika objavila je Erdoganovu poruku povodom godišnjice Bitke kod Preveza i povodom Dana turske mornarice.

Predvođene komandantom Barbarosom Hayrettin-pašom, osmanske snage su 1538. godine izvojevale veliku pobjedu u pomorskoj bici kod Preveza i porazile krstaške snage, a Erdogan je povodom godišnjice kazao da je Bitka kod Preveza bila jedna od najvažnijih prekretnica u historiji turske mornarice jer je učvrstila osmansku vladavinu na Mediteranu i svijetu pokazala snagu turske mornarice.

- Historija je zabilježila da su mir, pravda i spokoj postojali na svim morima kojima smo vladali. Naše pomorske snage u prošlosti imaju brojne velike pobjede poput one kod Preveza i možemo se pohvaliti da s uspjehom pronosi tu slavnu ostavštinu i dodatno je obogaćuje - naveo je Erdogan u poruci.

Ističući kako Turska na tri strane izlazi na mora, Erdogan je kazao da je turski narod ponosan na svoju snažnu mornaricu.

- Dešavanja u svijetu u proteklom periodu, a posebno ona na istočnom Mediteranu, su nam još jednom pokazala da moramo biti još snažniji na svim poljima, uključujući i mora - poručio je Erdogan.

On je naveo kako Turska razvija vlastite kapacitete za jačanje vojske i mornarice zarad očuvanja mira u zemlji, regiji i svijetu.

- Turske je danas jedna od deset zemalja u svijetu koje imaju ratne brodove koji su razvijeni i proizvedeni u potpunosti domaćim resursima i kao takvi ćemo nastaviti jačati našu vojsku i mornaricu kako bi branili svoju Plavu domovinu, kako bi naši prijatelji bili sigurni, a odvraćeni svi koji bace oko na naša prava - poručio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.