open-navfaktor-logo
search
Ankara
Erdogan: Turska odlučna zaustaviti kršenje primirja u Idlibu
Svi bi trebali vidjeti i prihvatiti da Turska definitivno radi ono što kaže, rekao je predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan
14.01.2020. u 14:09
get url
text

Turska je odlučna zaustaviti pokušaje sirijskog režima za kršenje primirja u provinciji Idlib, izjavio je u utorak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

-Odlučni smo, ako je potrebno, zaustaviti pokušaje (sirijskog, op. a.) režima u kršenju primirja (u Idlibu, op. a.). Ne šalimo se. Svi bi trebali vidjeti i prihvatiti da Turska definitivno uradi ono što kaže - rekao je Erdogan klubu zastupnika svoje partije, Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Erdogan se nada kako će primirje biti nastavljeno. Podsjetio je kako je režim ranije kršio primirja u provinciji Idlib.

-Ovaj put, situacija je drugačija - poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je pojasnio kako se u okviru primirja 400.000 Sirijaca treba vratiti kućama. Pozvao je međunarodnu zajednicu na razgovore o nasilju koje sirijski režim primjenjuje. Erdogan je kazao i kako Turska nije u potrazi za avanturama u Siriji, Libiji i Sredozemlju.

-Sigurno da nemamo nikakve imperijalne ambicije. Naš jedini cilj je zaštititi prava i budućnost nas i naše braće - rekao je Erdogan.

Dodao je kako bi, da se Turska nije uključila, pučista Khalifa Haftar okupirao Libiju i zarobio narod u kandže tiranije. Turska i Rusija u septembru 2018. dogovorile su da Idlib postane zona deeskalacije sukoba. Ipak, režimske i ruske snage su nastavljale izvoditi napade u kojima je poginulo više od 1.300 civila. Zbog intenzivnih napada, u protekloj godini prema turskoj granici je migriralo više od milion Sirijaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.