- Nikada nećemo zaboraviti solidarnost koju su pokazali svi naši prijatelji, EU sa svojim institucijama, njene zemlje članice i kandidati, Ujedinjene nacije (UN) i druge međunarodne organizacije, u ovim teškim danima - rekao je Erdogan u obraćanju videokonferencijom na otvaranju Međunarodne donatorske konferencije, održane u Briselu.

Međunarodnu donatorsku konferenciju su organizovali Evropska komisija i Švedska, koja predsjedava EU-om, kako bi pružili podršku žrtvama razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji.

- Ova konferencija je još jedan primjer koliko su odnosi između naših naroda dobro razvijeni - rekao je Erdogan.

Podsjetio je da je Turska dom za više od četiri miliona izbjeglica, uključujući 3,5 miliona Sirijaca.

- Danas, dok liječimo rane "katastrofe stoljeća" u našoj zemlji, solidarišemo se sa sirijskim narodom koji je također pogođen zemljotresima - rekao je Erdogan te dodao:

- Pružamo neophodne olakšice trećim stranama i drugim državama da transportuju humanitarnu pomoć kopnom i zračnim putem žrtvama zemljotresa u Siriji. Nastavit ćemo s takvim pristupom i u budućnosti - kazao je turski predsjednik.

Evropska komisija obećala je u ponedjeljak milijardu eura za obnovu područja pogođenih razornim zemljotresima u februaru na jugu Turske.

Predsjednica Komisije Evropske unije (EU) Ursula Von der Leyen je u obraćanju na otvaranju Međunarodne donatorske konferencije u Briselu pozvala na pružanje podrške zemljotresom pogođenim područjima u Turskoj i Siriji.

- Sa zadovoljstvom mogu najaviti da će samo Evropska komisija podržati Tursku sa milijardu eura za obnovu nakon zemljotresa - objavila je Von der Leyen.

Najavila je dodatni paket od 108 miliona eura za humanitarnu pomoć i rani oporavak u Siriji.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru 6. februara pogodila su južne dijelove Turske sa epicentrom u Kahramanmarasu. Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su prošlog mjeseca pogodili jug Turske povećan je na 50.096.

Više od 13,5 miliona ljudi u Turskoj pogođeno je razornim zemljotresima, kao i mnogi drugi na sjeveru Sirije.​​​​​​

U susjednoj Siriji poginulo je najmanje 4.500 ljudi, a više od 8.700 je povrijeđeno.