Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je u srijedu u Ankari da Turska neće prihvatiti ilegalnu aneksiju Krima, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, koji je danas počeo dvodnevnu posjetu ovoj zemlji, Erdogan je izjavio da nastavak opstojnosti srodnika na Krimu, zaštita njihovog identiteta i kulture, očuvanje njihovih osnovnih prava i sloboda ostaje prioritet Turske. 

Tokom razgovora, Erdogan je kazao i da će Turska nastaviti podržavati suverenitet Ukrajine, teritorijalni integritet, uključujući i Krim, kao i političko jedinstvo. 

-Turska nije i neće priznati ilegalnu aneksiju Krima, poručio je Erdogan. 

Dotakao se i sukoba na istoku Ukrajine, izražavajući nadu da će se sukobi u Donbasu završiti što je prije moguće.

-Vjerujemo da se ovaj problem može mirno riješiti na temelju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Podržavamo proces u Minsku, izjavio je Erdogan nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom. 

Ukazao je i na važnost zaključivanje dugoročnih pregovora o slobodnoj trgovini između dviju zemalja. Erdogan je podsjetio da je trgovinska razmjena Turske i Ukrajine u 2018. godini iznosila oko 4 milijarde dolara, ali da je novi cilj deset milijardi.

-Od prošle godine u našu je zemlju došlo 1,3 miliona turista- rekao je Erdogan.

Prema njegovim riječima, razgovarali su i o saradnji na polju sigurnosti i borbi protiv FETO-a.

Upitan o razgovorima vojnih delegacija Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o formiranju sigurne zone na sjeveru Sirije, okončanih danas u Ankari, Erdogan je kazao da je postojao trodnevni pregovarački period. 

-Ovi pregovori su nastavljeni u stvarno pozitivnom pravcu. Ovi pregovori će se nastaviti ponovo, ali sada je napravljen korak. Neću dati datum, ali sada je odlučeno da se s Amerikancima formira centar za zajedničke operacije. Uspostavljanjem ovog centra operacija, proces će biti pokrenut. Važno je napraviti korak istočno od Eufrata, a to radimo s Amerikancima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, govoreći o Krimu, pozvao je Rusiju da djeluje u skladu s međunarodnim zakonima.

Naglasio je da Krim pripada Ukrajini, navodeći da će njegova zemlja i Rusija naći zajednički put ka ponovnom uspostavljanju mira i stabilnosti u regiji.

Tursku je ocijenio kao dobrog susjeda, iskrenog prijatelja i važnog strateškog partnera. Zelenskij se zahvalio Turskoj na nepromijenjenoj podršci kada je u pitanju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. 

Zelenskij će se u okviru zvanične posjete Turskoj, kako je ranije saopćeno, sastati i sa carigradskim patrijarhom Bartolomejom.

U Ukrajini su u julu održani prijevremeni parlamentarni izbori na kojima je pobijedila stranka ukrajinskog predsjednika.

Izbori nisu održani na Krimu, poluostrvu koje je 2014. anektirala Rusija, ali ni na istoku Ukrajine, koji je pod kontrolom proruskih pobunjenika.