open-navfaktor-logo
search
Dan pobjede
Erdogan: Turska neće saviti vrat na prijetnje i ucjene u istočnom Mediteranu
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako Turska, naročito na istočnom Mediteranu, neće saviti vrat na prijetnje, zastrašivanja i ucjene.
30.08.2020. u 12:37
get url
text

U Turskoj se danas obilježava Dan pobjede, praznik posvećen sjećanju na pobjedu koju su u Ratu za nezavisnost 1922. godine izvojevale turske snage predvođene vojskovođom i osnivačem savremene Republike Mustafom Kemalom Ataturkom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predvodio je državni vrh na svečanom skupu u kompleksu Anitkabir, mauzoleju osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, u Ankari. Nakon intoniranja himne i polaganja cvijeća, Erdogan se upisao u Knjigu utisaka u Anitkabiru.

- Značajni uspjesi koje smo postigli na različitim poljima jasan su pokazatelj naše volje za zaštitom prava i interesa naše zemlje. Odlučni smo u 2023. godinu, kada ćemo proslaviti 100. godišnjicu naše Republike, ući kao snažnija, nezavisnija i prosperitetnija zemlja na ekonomskom, vojnom, političkom i diplomatskom planu. Turska, naročito na istočnom Mediteranu, neće saviti vrat pred jezikom prijetnji, zastrašivanja i ucjena, nastavit će braniti svoja prava koja proizlaze iz međunarodnog prava i bilateralnih sporazuma -poručio je Erdogan.

Na današnji dan, prije 98 godina, turske snage su predvođene vojskovođom i osnivačem moderne Republike Turske Mustafom Kemalom Ataturkom zabilježile veliku pobjedu u Bici na Dumlupinaru koja je bila posljednja u Ratu za nezavisnost Turske vođenom od 1919. do 1922. godine.

Praznik Dan pobjede u Turskoj se obilježava povodom sjećanja na tu bitku nakon koje je proglašena moderna Republika Turska.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.