open-navfaktor-logo
search
Samit u Istanbulu
Erdogan: Turska jedna od zemalja koje su najviše izložene lažnim vijestima
Turska je jedna od država koja je najviše izložena lažnim vijestima, a dezinformacije se šire kao ozbiljan izazov tokom procesa digitalizacije, kazao je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.
02.12.2022. u 10:32
get url
text

- Turska je jedna od zemalja koja je najviše izložena lažnim vijestima u svijetu zbog strateške lokacije, originalne politike koju vodi i principijelnog stava o regionalnim i globalnim pitanjima - rekao je Erdogan u video poruci na samitu Stratcom 2022.

U petak je u turskoj metropoli Istanbulu počeo dvodnevni samit na kojem će se učesnici baviti globalnim temama iz oblasti strateške komunikacije. Skup se održava pod nazivom "Strateška komunikacija u doba neizvjesnosti", a okupit će 52 govornika iz 24 države.

Erdogan je istakao da se kao rezultat digitalizacije dešavaju velike transformacije u sredstvima komunikacija i izvorima vijesti, dodajući da je širenje dezinformacija ozbiljan izazov.

Dodao je da se digitalni kanali sve češće koriste kao element psiholoških akcija u međudržavnim tenzijama i nadmetanju.

- Licemjerje tokom naše pravedne borbe protiv terorističkih organizacija, posebno Deasha, FETO-a i PKK-a, više puta je pokazalo ovu realnost - kazao je turski predsjednik te dodao:

- Na kraju, jezik nekih međunarodnih medijskih kuća kojem smo svjedočili nakon terorističkog napada u ulici Istiklal gotovo je išlo na ruku počiniocima - rekao je Erdogan.

Kako je kazao, potrebno je novo razumijevanje komunikacije fokusirane na istinu.

Dana 13. novembra, teroristička organizacija YPG/PKK izvela je teroristički napad u prepunoj ulici Istiklal u Istanbulu u kojem je poginulo šest osoba, a 81 je ranjena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.