open-navfaktor-logo
search
Očuvanje sigurnosti
Erdogan: Turska je spasila stotine hiljada ljudskih života u tamnim morskim vodama
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Oružane snage te zemlje predstavljaju vojnu silu koja svim svojim elementima brine o odbrani domovine, ali i širom svijeta izvodi sveobuhvatne operacije humanitarne pomoći.
21.04.2022. u 15:29
get url
text

Erdogan se videovezom iz Predsjedničke palate obratio učesnicima vojne vježbe "Plava domovina 2022" koju turske pomorske snage izvode na tri mora.

Zahvalivši Ministarstvu nacionalne odbrane i Oružanim snagama Turske na njihovim naporima na očuvanju sigurnosti kopna, mora i neba te zemlje, Erdogan je rekao da su turske snage uvijek spremne stati na branik domovine i zaštititi nacionalne interese i ciljeve te je dodao da je ta vojska najveći garant mira i budućnosti.

Ističući da Oružane snage Turske, s jedne strane, uspješno obavljaju mnoge važne zadatke na granicama i izvan njih, Erdogan je dodao da turske snage nastavljaju i vježbe koje su važan segment i test spremnosti i pripravnosti.

- Vježba Plava domovina 2022 traje od 11. aprila, kako za završetak obuke operativne pripravnosti, tako i za testiranje efikasnosti naših oružanih sistema. Istočni Mediteran sa drugim komandama snaga i javnim institucijama. Naša vježba je rezultirala uspjehom. Brodovi, avioni, helikopteri, bespilotne letjelice i specijalci koji su učestvovali u vježbi su pokazali da su spremni za ispunjavanje svoje dužnosti - rekao je Erdogan.

Ističući da jake pomorske snage Turskee, koja je okružena morem sa tri strane, nije pitanje izbora, već nužnosti, Erdogan je rekao da je zato važno stalno usavršavanje mornarice i ulaganje u njenu opremljenost i ljudske resurse.

- Sa novim brodovima koje gradimo, podmornicama i sistemima naoružanja koje smo razvili za naše brodove, vojska je sve jača i radit ćemo na tome sve dok ne postane najjača pomorska snaga u ovom regionu i na svijetu - rekao je Erdogan.

On je također kazao da zemlje, koje se smatraju modernim, ostavljaju migrante da umiru na morima, a da Turska i njena mornarica i obalska straža za to vrijeme spašavaju stotine hiljada života u tamnim morskim vodama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.