open-navfaktor-logo
search
Istanbul
Erdogan: Turska je među 10 zemalja koje dizajniraju i grade vlastite ratne brodove
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je u subotu kako je Turska među 10 zemalja svijeta koje dizajniraju, grade i održavaju vlastite ratne brodove.
23.01.2021. u 15:15
get url
text

Erdogan je posjetio Komandu turskog brodogradilišta u Istanbulu te govorio na ceremoniji povodom porinuća broda (F-515), inače, petog broda koji je Turska izgradila u okviru prvog nacionalnog projekta izgradnje ratnih brodova MILGEM. 

Govoreći o odbrambenoj industriji, Erdogan je kazao kako je njegova zemlja u toj oblasti 2002. godine realizovala ukupno 62 projekta na godišnjem nivou, dok se taj broj danas popeo na 700. 

Dodao je kako je biti snažan u vojnom, ekonomskom i diplomatskom smislu za Tursku više od izbora, to je njena obaveza.

- Turska je trenutno među tri, četiri zemlje svijeta u oblasti proizvodnje bespilotnih i naoružanih bespilotnih letjelica - poručio je Erdogan, te nastavio:

"Nacije koje u oblasti odbrane nisu dovoljno jake i nezavisne, kao i tehnološki razvijene, nisu u mogućnosti s pouzdanjem gledati u svoju budućnost. Mi smo među 10 zemalja koje mogu dizajnirati, graditi i održavati vlastite ratne brodove."

Na kraju je napomenuo kako je Turska, u oblasti kopnenih i morskih vozila, postala zemlja koja, osim svoje, zadovoljava i potrebe prijateljskih i savezničkih zemalja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.