open-navfaktor-logo
search
Ankara
Erdogan: Turska će nastaviti potragu za energetskim resursima u regiji Crnog mora
Turska bi trebala nastaviti potragu za energetskim resursima u regiji Crnog mora, gdje je do sada otkrila 405 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, rekao je u utorak predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan.
20.10.2020. u 21:29
get url
text

Govoreći nakon višesatnog sastanka kabineta u Ankari, turski predsjednik osvrnuo se na različite teme, uključujući epidemiju koronavirusa, kao i energetska istraživanja i vanjsku politiku.

Turska je sondažnim istraživanjem namjenskog broda "Fatih" u Crnom moru u augustu otkrila rezerve prirodnog gasa od najmanje 320 milijardi kubnih metara. Bilo je to najveće otkriće rezervi plina u historiji Turske, a predsjednik te zemlje Erdogan je prošlog vikenda obznanio još radosnije vijesti o turskim rezervama tog energenta u Crnom moru.

Početak eksploatacije plina iz izvora "Tuna-1" (Dunav-1) očekuje se 2023. godine, a riječ je o izvoru koji se nalazi u Polju prirodnog gasa Sakarya i koji je 170 kilometara udaljen od sjeverne turske obale. Podsjetivši kako je u izvoru Tuna-1 (Dunav-1) u Polju plina Sakarya u Crnom moru u augustu otkrivena rezerva od 320 milijardi kubnih metara tog energenta, Erdogan je kazao da je dodatno istraživanje rezerve gasa prošlog vikenda povećalo na rekordnih 405 milijardi kubika.

Zemlju bi moglo čekati još dobrih vijesti, dodao je, budući da se treba početi s radom na novom crnomorskom bunaru "Turkali 1" sljedećeg mjeseca. Rast i napredak Turske pokrenuo je njezino učestvovanje u vanjskim pitanjima, kako zbog svoje historije, tako i zbog drugih razloga, jer nikada nije mogla napustiti nevine ljude kojima je prijeko potrebna pomoć, rekao je predsjednik.

Istakao je da Turska ne može dopustiti da Irak postane utočište za teroriste, niti da Sirijci stradaju od terorističkih grupa ili režima, niti pučisti da unište Libiju. Erdogan je naglasio da će Ankara u potpunosti podržati Azerbejdžan protiv Armenije, koja desetljećima okupira teritoriju Bakua i pokreće napade na civile kršeći međunarodno pravo.

Turski predsjednik također je komentarisao i izbijanje nove vrste koronavirusa, rekavši da će vlasti pomno nadgledati poštivanje mjera uvedenih protiv širenja bolesti koja je do sada u Turskoj odnijela 9.445 života. Erdogan je rekao da se vlada nada da će do proljeća završiti rad na vakcini. Učenici petog i devetog razreda počet će se vraćati u školu u Turskoj od 2. novembra, dok će drugi nastaviti s online časovima u sklopu mjera za borbu protiv virusa.

Turska je do sada potvrdila više od 351.000 slučajeva COVID-19, od kojih se gotovo 307.000 potpuno oporavilo. Zabilježeno je ukupno 9.445 smrtnih slučajeva, a 1.545 pacijenata kategorizirano je kao "kritično bolesno".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.