open-navfaktor-logo
search
Kongres u Istanbulu
Erdogan: Turska će nastaviti napore za ublažavanje globalne prehrambene krize
Turska će nastaviti napore za pronalaženje rješenja za globalnu prehrambenu krizu, kao što je to činila i do sada, uprkos povlačenju Rusije iz sporazuma koji podržavaju Ujedinjene nacije (UN), izjavio je u ponedjeljak predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.
31.10.2022. u 12:01
get url
text

- Kao što je poznato, oko trećine svjetske proizvodnje pšenice obavljaju Ukrajina i Rusija. Vi ste najbliži svjedok naših napora da ovu pšenicu isporučimo zemljama kojima prijeti glad. Sa zajedničkim mehanizmom za koji smo osigurali da bude uspostavljen u Istanbulu, omogućili smo relativno smanjenje prehrambene krize tako što smo ponudili 9,3 miliona tona ukrajinske pšenice svijetu - rekao je Erdogan na 8. turskom svjetskom medicinskom kongresu u Istanbulu.

Erdogan je dodao:

- Iako Rusija oklijeva u tom pogledu jer joj nisu obezbijeđene iste pogodnosti, mi ćemo nastaviti napore da služimo čovječanstvu.

Erdoganova izjava uslijedila je nakon što je Rusija u subotu objavila da je obustavila učešće u dogovoru o izvozu ukrajinskog žita, nakon napada na njenu Crnomosku flotu.

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koje su bile blokirane ratom Rusije i Ukrajine.

U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima triju zemalja i UN-a koji je nadgledao pošiljke.

Nakon povlačenja Rusije, Turska je saopćila da ministar odbrane Hulusi Akar nastavlja pregovore i koordinaciju sa svojim kolegama za nastavak izvoza žita.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.