open-navfaktor-logo
search
Konvencija iz Montroa
Erdogan: Turska će iskoristiti svoje ovlasti nad moreuzima da spriječi eskalaciju rata u Ukrajini
Turska će iskoristiti svoje ovlasti nad turskim moreuzima prema Konvenciji iz Montroa iz 1936. godine kako bi spriječila dalju eskalaciju rusko-ukrajinske krize, rekao je predsjednik ove države Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak, javlja Anadolija.
28.02.2022. u 20:16
get url
text

Prema Konvenciji iz Montroa, Turska može spriječiti inostrane ratne brodove da prođu kroz turski moreuz tokom rata.

- Turska je striktno ispunila svoje odgovornosti u okviru institucija i saveza u kojima je uključena, posebno Ujedinjenih naroda, NATO-a i Evropske unije - dodao je Erdogan nakon sastanka kabineta u glavnom gradu Ankari gdje je također pohvalio borbu ukrajinske vlade i naroda, a napad Rusije na Ukrajinu nazvao je neprihvatljivim.

Erdogan je također naglasio potrebu dijaloga između Rusije i Ukrajine.

- Nikad nije kasno da se pregovara s dobrom namjerom i da se napreduje po svim pitanjima mirnim putem - dodao je predsjednik Turske.

Istakao je da je Turska poduzela značajne napore kako bi pomogla u rješavanju rusko-ukrajinske krize.

- U ovom procesu nastavili smo te i dalje nastavljamo naše opsežne diplomatske inicijative kako bi bili uspostavljeni mir i stabilnost - rekao je Erdogan te dodao:

- Naravno, nećemo kompromitirati naše nacionalne interese, ali nećemo zanemariti ni regionalnu i globalnu ravnotežu.

Erdogan je istakao da su turske vlasti iz Ukrajine do sada u Tursku i druge zemlje evakuisali pet hiljada svojih državljana.

- Nastavljamo sa evakuacijom u skladu sa zahtjevima - rekao je. 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u četvrtak je naredio vojnu intervenciju u Ukrajini, nekoliko dana nakon što je priznao dvije ukrajinske enklave koje drže separatisti.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da je Turska upozorila sve zemlje da ratni brodovi ne prolaze kroz turski moreuz od početka rusko-ukrajinskog rata.

Podsjetio je da u slučaju rata ovlasti u tjesnacima u potpunosti pripadaju Turskoj.

- Ako Turska nije strana u ratu, zaraćene zemlje imaju ovlaštenje da ne šalju svoje brodove kroz moreuz. Ako se ratni brod vraća u svoju bazu u Crnom moru, prolaz nije blokiran. Mi samo primjenjujemo odredbe iz Konvencije iz Montroa - kazao je Cavusoglu te dodao:

- Proveli smo ono što Konvencija iz Montroa nalaže, i provodit ćemo to i nadalje. Do danas nije bilo prolaza niti zahtjeva za prolaz kroz moreuz. Do sada, Rusi su pitali hoćemo li provesti Konvenciju iz Montroa, ukoliko bude potrebno. Rekli smo im da ćemo se striktno pridržavati sporazuma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.