open-navfaktor-logo
search
Vanredni samit
Erdogan: Turkijski svijet među prvima pružio pomoć nakon razornih zemljotresa
Turkijski svijet je među prvima pružio pomoć nakon razornih zemljotresa koji su 6. februara pogodili južnu Tursku, izjavio je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.
16.03.2023. u 13:02
get url
text

- Tražili smo međunarodnu pomoć. Turkijski svijet je među prvima pomogao. Niste nas ostavili same u našim najtežim trenucima - kazao je Erdogan na svečanom otvaranju vanrednog samita lidera Organizacije turkijskih država u predsjedničkom kompleksu u Ankari, glavnom gradu Turske.

- Naša država nikada neće zaboraviti vašu podršku - dodao je Erdogan.

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 pogodili su 6. februara 11 provincija - Adanu, Adiyaman, Diyarbakir, Elazig, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaras, Kilis, Malatyu, Osmaniye i Sanliurfu, usmrtivši skoro 50.000 ljudi.

Više od 13,5 miliona ljudi u Turskoj pogođeno je razornim potresima, kao i mnogi drugi u sjevernoj Siriji.

- Još jednom ćemo pokazati na najvišem nivou da turkijski svijet kuca jednim srcem i da je jedinstven - rekao je Erdogan.

Erdogan se dotakao i dešavanja u kontekstu rata Rusije i Ukrajine.

- Turska će nastaviti napore da vrati Rusiju i Ukrajinu za pregovarački sto - kazao je turski čelnik.

Vanredni samit lidera Organizacije turkijskih država počeo je danas u Ankari.

Erdogan je u predsjedničkom kompleksu dočekao lidere i generalnog sekretara Organizacije turkijskih država Kubanychbeka Omuralieva.

Samitu prisustvuju i predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, predsjednik Kazahstana Kassym-Jomart Tokayev, predsjednik Kirgistana Sadyr Japarov, uzbekistanski lider Shavkat Mirziyoyev, predsjednik Turske Republike Sjeverni Kipar Ersin Tatar, mađarski premijer Viktor Orban i predsjedavajući Narodnog vijeća Turkmenistana Gurbanguly Berdimuhamedov.

Tema samita je Upravljanje vanrednim situacijama i humanitarna pomoć, a očekuje se da će učesnici razgovarati o multilateralnoj saradnji i mehanizmima koordinacije u borbi protiv katastrofa, te obaviti konsultacije o aktuelnim izazovima u regiji.

Organizacija turkijskih država, koja se ranije zvala Turkijsko vijeće, međunarodna je organizacija koja se sastoji od nezavisnih turkijskih zemalja koje zajedno rade na jačanju međusobnih odnosa. Njene članice su Turska, Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan i Uzbekistan, dok Mađarska, Turkmenistan i Turska Republika Sjeverni Kipar imaju status posmatrača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.