open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan: Terorizam u Siriji u prvom redu hrani SAD, ne ciljamo na teritoriju
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je Ankara spremna da diplomatskim putem doprinese okončanju rusko-ukrajinskog rata te pozvao obojicu lidera na sastanak u Tursku, javlja Anadolu Agency (AA).
19.08.2022. u 11:48
get url
text

- Izjavio sam da ćemo nastaviti da doprinosimo rješavanju rata kroz diplomatiju i pregovore. Kao što sam rekao (ruskom predsjedniku Vladimiru, op.a.) Putinu tokom posjete Sočiju, podsjetio sam (ukrajinskog predsjednika Volodimira, op.a.) Zelenskog da bismo mogli biti domaćini njihovog sastanka - rekao je Erdogan u razgovoru s novinarima u predsjedničkom avionu nakon jednodnevne radne posjete Ukrajini.

VEZANI TEKST - Erdogan u Lavovu: Ne želimo novi Černobil

Erdogan, Zelenski i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres okupili su se u četvrtak u ukrajinskom gradu Lavovu kako bi razgovarali o koracima za okončanje ukrajinsko-ruskog rata diplomatskim putem i održavanje nedavno uspostavljenog mehanizma za izvoz ukrajinskog žita na svjetska tržišta.

Erdogan je rekao da su Turska, Ukrajina i UN razgovarali o koracima koji se mogu poduzeti za izvoz ukrajinskih žitarica i pozvao međunarodnu zajednicu da preuzme odgovornost za oživljavanje diplomatskog procesa.

Turska, UN, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula u Istanbulu sporazum o ponovnom otvaranju tri ukrajinske crnomorske luke za izvoz ukrajinskog žita koji je skoro pola godine bio blokiran zbog rata.

Erdogan je podsjetio da se odvojeno sastao sa Zelenskim i Putinom od početka rata, dodajući da će Turska taj problem iznijeti na Generalnoj skupštini UN-a u septembru.

- Poruke koje treba tamo prenijeti su veoma, veoma značajne. Poruke koje ćemo mi i druge zemlje tamo dati su veoma važne - rekao je Erdogan.

Tokom trilateralnog sastanka u Lavovu, Erdogan je izrazio zabrinutost zbog tekućeg sukoba oko nuklearne elektrane Zaporožje i rekao: "Ne želimo da doživimo novi Černobil."

VEZANI TEKST - Erdogan: Turska efikasnom diplomatijom štiti nacionalne interese

On je rekao novinarima da pitanje Zaporožja nije "obično pitanje", napominjući da Ukrajina ima i svoje tehničko osoblje i vojnike u Zaporožju.

Erdogan je također rekao da je Zelenski zahtijevao uklanjanje ruskih mina sa tog područja.

- Razgovaraćemo o ovom pitanju sa Putinom, a posebno ćemo ga zamoliti za to kako bi Rusija uradila svoj dio posla u tom pogledu kao važan korak za mir u svijetu - dodao je turski predsjednik.

Erdogan je rekao da je glavni cilj Ankare borba protiv terorizma u sjevernoj Siriji i signalizirao da je Turska spremna za operaciju protiv terorističkih grupa.

Ponovio je da SAD nastavlja podržavati terorizam u Siriji.

- Terorizam u Siriji u prvom redu hrani SAD i koalicijske snage, to su radili bez milosti i rade i dalje. Nije im dosadilo, a isto su hranili i u Iraku. Koga? Opet terorističke organizacije. Ako danas u Iraku postoji nemir, nažalost iza toga stoji Amerika - rekao je turski predsjednik.

Dodao je da cilj Turske nije teritorija Sirije, ističući da su Sirijci njihov bratski narod.

- Ne ciljamo teritoriju Sirije, jer su ljudi u Siriji naša braća. Mi tamo nemamo takav problem. Važan nam je integritet njihove teritorije. Režim mora biti svjestan toga - istakao je Erdogan.

Erdogan je rekao da Ankara preuzima odgovornost za rješavanje sirijskog problema za regionalni mir i zaštitu Turske od prijetnji.

VEZANI TEKST - Erdogan: Tursko-ruski razgovori o Siriji će donijeti olakšanje regionu

- Moramo to jednom znati i prihvatiti. Politički dijalog ili diplomatija između država nikada ne mogu biti prekinuti. Uvijek postoje ove vrste dijaloga, trebalo bi da postoje - rekao je Erdogan.

Također je dodao da je Turska u kontaktu s Rusijom o svakom koraku koji poduzima u Siriji.

Erdogan se također osvrnuo i na odnose s Egiptom.

- Egipatski narod je nama bratski. Nije moguće da budemo u lošim odnosima s egipatskim narodom. Zbog toga, što prije moramo unaprijediti odnose - poručio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.