open-navfaktor-logo
search
"Izvor mira"
Erdogan: Teroristi YPG/PKK-a na turske gradove ispalili više od 700 granata
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao da je Turska krajnje odlučna da do kraja provede operaciju "Izvor mira"
14.10.2019. u 17:22
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je ponovio svoj raniji stav da su teroristi cilj operacije "Izvor mira" na sjeveru Sirije.

- Onima koji govore da su Kurdi cilj operacije Izvor mira, da će borba protiv ISIS-a oslabiti, da će biti promijenjena demografska struktura te blokirano svako političko rješenje, jasno poručujem: Vaše tvrdnje su laž i kleveta, naš cilj su teroristi - kazao je Erdogan u obraćanju na privrednom forumu Vijeća turkofonskih zemalja u Bakuu.

Istakao je također da su teroristi YPG/PKK-a sa sjevera Sirije na turska pogranična naselja od početka operacije "Izvor mira" ispalili više od 700 granata.

- Od tih granata poginulo je najmanje 18, a ranjeno blizu 200 naših sugrađana - rekao je Erdogan te dodao:

- Bez uništenja terorističke močvare na sjeveru Sirije neće biti mira ni za Siriju niti za regiju - kazao je turski predsjednik, napominjući da je Turska krajnje odlučna da do kraja provede operaciju "Izvor mira".

- Dovršit ćemo ono što smo započeli - dodao je, istakavši kako Turska pritom vodi brigu o civilima i naseljenim područjima u Siriji.

- Naša arapska braća su pobjegla od barel bombi u Siriji. Sada se mi o njima brinemo. To shvatamo kao našu bratsku obavezu - kazao je Erdogan.

Osvrćući se na kritike protiv turske antiterorističke operacije na sjeveru Sirije, zapitao se kako neko može davati prednost terorističkom YPG/PKK-u umjesto Turskoj, dugogodišnjoj članici NATO-a.

- Otkad se to staje u zaštitu terorističke organizacije koja ratuje protiv članice NATO-a? - kazao je Erdogan, misleći pritom na terorističku organizaciju YPG/PKK.

Iako je Turska skoro 70 godina članica NATO-a, zemlje članice Alijanse, poput Francuske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, kritikovale su tursku operaciju "Izvor mira".

Turska je 9. oktobra pokrenula operaciju "Izvor mira" u cilju eliminacije terorista na sjeveru Sirije kako bi osigurala svoje granice, omogućila siguran povratak sirijskim izbjeglicama i osigurala teritorijalni integritet Sirije.

Ankara želi sjever Sirije i područja istočno od rijeke Eufrat očistiti od terorista PKK-a i njihovog sirijskog ogranka PYD/YPG.

Tokom svoje kampanje protiv Turske koja traje nekoliko decenija, PKK - koju Turska, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom - odgovorna je za smrt oko 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i stari.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.