open-navfaktor-logo
search
O pokušaju puča
Erdogan: Teroristi FETO-a bi tokom pokušaja vojnog udara srušili turski parlament da su bili dovoljno jaki
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da bi teroristi FETO-a tokom pokušaja vojnog udara 15. jula 2016. godine u potpunosti srušili turski parlament da su bili dovoljno jaki za to.
15.07.2020. u 12:33
get url
text

- Da su bili dovoljno jaki, budite sigurni da ne bi oklijevali da ubiju predsjednika, premijera i sve izabrane zvaničnike ove zemlje - kazao je Erdogan na skupu koji se u kompleksu turskog parlamenta održava povodom četvrte godišnjice neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turskoj, odnosno povodom Dana demokracije i nacionalnog jedinstva koji se obilježava u toj zemlji.

Poručio je da FETO izdajnici u noći 15. jula nisu slučajno bombardovali Veliku narodnu skupštinu Turske te da to nije bio običan pokušaj puča, naglasivši da iza toga stoje veliki interesi i računice.

- 15. juli je posljednja karika u lancu borbe za biti ili ne biti koju stoljećima vodimo na prostorima na kojima živimo - rekao je Erdogan, dodajući kako je vrlo važno prijećati se događaja koji su se desili tog dana.

{$galerijaFotografija}

 -Ko god pokuša omalovažiti, karikirati i učiniti 15. juli bezvrijednim, znajte da pokušava prikriti duboki historijski značaj tog datuma - istakao je predsjednik Republike Turske te dodao:

"Nakon što su 15. jula velikom brzinom likvidirane i dešifrovane ćelije FETO-a, Turskoj su se na svim poljima otvorili novi vidici i krenulo se s brojnim novim poduhvatima. Oružane snage Turske počele su obavljati operacije, koje dugi niz godina nismo uspjeli pokrenuti. Svugdje, od birokratije do poslovnog svijeta, naši građani su sa samopouzdanjem gledali u budućnost".

Naglasio je da će njegova zemlja nastaviti čvrsto braniti demokratiju i svoju nezavisnost i u budućnosti.

- Radi našeg vlastitog prosperiteta i interesa, u inat onima koji su pokušali Tursku baciti u vatru, nastavit ćemo braniti našu demokratiju i našu nezavisnost zajedno s našim narodom kao što smo uradili i u noći 15. jula - rekao je Erdogan te dodao:

- Da su bili dovoljno jaki, budite sigurni da bi slavili oni koji su željeli turski narod izbrisati i protjerati iz Anadolije i Evrope te izbrisati sve tragove islama s ovih područja. Ali uz Božiju pomoć i otpor našeg naroda, njihova snaga nije bila dovoljna i pokušaj puča nije uspio - rekao je Erdogan.

Napomenuo je da ponekad jedan veliki heroj može promijeniti sudbinu ogromnog naroda.

- Upravo 15. jula, milioni heroja pojavili su se širom naše zemlje i tako su zajedno odredili budućnost cijelog naroda - kazao je turski predsjednik.

Nizom prigodnih događaja u Turskoj će danas biti obilježena četvrta godišnjica od pokušaja vojnog udara tokom kojeg je teroristička organizacija FETO pokušala srušiti demokratski poredak u toj zemlji i to posredstvom terorista koje je prethodno infiltrirala unutar oružanih snaga te zemlje, a koji su na vlastiti narod otvorili vatru iz oružja koje su im narod i država povjerili, javlja Anadolu Agency (AA).

FETO i njegovi članovi infiltrirani u vojsku, policiju i druge institucije su tokom krvavog pokušaja vojnog udara 15. jula 2016. godine pokazali svoje pravo terorističko lice i namjere te su ubili najmanje 251 osobu. Pokušaj vojnog udara osujećen je i spriječen nakon što je narod Turske na poziv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana hrabro izašao na ulice i trgove i branio demokraciju i domovinu od pučista.

Godišnjica pokušaja vojnog udara u Turskoj - 15. 7. 2020.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.