open-navfaktor-logo
search
Tema i Khashoggi
Erdogan telefonom razgovarao s Trumpom
Iz ureda turskog predsjednika saopćeno je da su Erdogan i Trump razgovarali o bilateralnim temama, borbi protiv terorizma, ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija i aktuelnoj situaciji u ratom zahvaćenoj Siriji
22.10.2018. u 08:45
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan sinoć je telefonom razgovarao s američkim kolegom Donaldom Trumpom, javlja Anadolu Ageny (AA).

Iz ureda turskog predsjednika saopćeno je da su Erdogan i Trump razgovarali o bilateralnim temama, borbi protiv terorizma, ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija i aktuelnoj situaciji u ratom zahvaćenoj Siriji.

U saopćenju se navodi kako su Erdogan i Trump razgovarali i o pravnom postupku u slučaju u vezi s američkim pastorom Andrewom Bronsonom, kao i o borbi protiv svih terorističkih organizacija, uključujući i FETO.

Erdogan i Trump potvrdili su odlučnost u normalizaciji i unapređenju tursko-američkih odnosa na svim poljima. Sagovornici su također saglasni o neophodnosti implementacije tursko-američkog dogovora o sirijskoj regiji Manbij, kao i tursko-ruskog dogovora o demilitariziranoj zoni u Idlibu.

Erdogan i Trump saglasni su i o neophodnosti što skorijeg rasvjetljavanja svih detalja o ubistvu novinara Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Novinar i kolumnista lista "The Washington Post" Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu. Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.