open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Svi naši šehidi i gazije su pečati i simboli naše nezavisnosti i budućnosti
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako bi se ta zemlja suočila sa većim nametima od onih u Sevresu ukoliko bi pokazala i najmanju slabost.
18.03.2021. u 13:15
get url
text

Erdogan se obratio učesnicima ceremonije dodjele Državne medalje pohvale koja je održana u Predsjedničkoj palati u Ankari.

On je istakao važnost nastavka odlučne borbe protiv terorizma u Turskoj i upozorio da bi pokazivanje bilo kakve slabosti u toj borbi zemlju suočilo s velikim vanjskih nametima koji bi bili gori od onih sa kojim se suočavala prilikom sklapanja mirovnog sporazuma u Sevresu.

- Seldžučka i Osmanska država su se urušile, kako zbog vanjskih napada, tako i zbog unutrašnjih podjela. Nećemo dozvoliti da se sa istim problemom suoči naša današnja država koja još nije navršila ni sto godina postojanja - kazao je Erdogan.

Državna medalja zahvalnosti dodijeljena je porodicama šehida i gazija Turske. Erdogan je tom prilikom kazao da su svi turski šehidi i gazije pečat koji je simbol nezavisnosti i budućnosti Turske.

Turska danas obilježava Dan šehida i 106. godišnjicu Pomorske bitke na Canakkaleu.

- U borbi za polumjesec na Canakkaleu izgubili smo mnoga sunca, ali smo zauzvrat spasili našu neovisnost i budućnost - naglasio je Erdogan.

Turski predsjednik  je također poručio kako nacionalna himna Turske podsjeća naciju zašto mora ostati jedinstvena i brinuti se o domovini.

- Pokušali su sve od terorizma do vojnih udara, ali nisu uspjeli naš narod oboriti na koljena. Neće ni u budućnosti moći ostvariti njihove prljave namjere - poručio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.