open-navfaktor-logo
search
Svečano otvoren tunel
Erdogan: Slomom vrata inflacije neće ostati prepreka na putu ostvarenja nacionalnih ciljeva Turske
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da na proizvodnoj strani privrede te zemlje stvari dobro stoje i da slamanjem vrata inflacije neće ostati nikakve prepreke ostvarenju zacrtanih nacionalnih ciljeva
16.04.2022. u 15:08
get url
text

Erdogan je putem video veze iz istanbulskog ureda Dolmabahce prisustvovao svečanom otvaranju tunela Phaselis na novoizgrađenoj cesti u Antaliji i istakao da će taj tunel znatno olakšati promet ka zapadnim periferijama mediteranskog turističkog bisera Antalije.

Ističući da će sada biti i znatno lakši transport povrća i voća iz plodnih mediteranskih polja, Erdogan je kazao da tunel donosi finansijske uštede na gorivu, uštedu vremena u transportu, ali i smanjuje emisiju štetnih gasova u toj regiji.

- Zahvaljujući velikom razvojnom progresu Turske u posljednjih 20 godina, svaki naš grad je dobio pet i 10 puta više usluga od ukupno urađenih u historiji Republike. Saobraćaj je jedna od oblasti u kojoj se najkonkretnije vide rezultati naše politike i rada. To su autoputevi, željezničke pruge i aerodromi koje smo izgradili i potpuno obnovili. Vizijom transporta i komunikacija za 2053. godinu, koju smo nedavno objavili, podići ćemo našu državu na viši nivo u svim oblastima. Imamo sredstva da se takmičimo sa razvijenim zemljama i nadmašimo ih u mnogim oblastima. Odlučni smo da našu zemlju učinimo jednom od deset najvećih ekonomija na svijetu - poručio je Erdogan.

Naglasivši kako najveću snagu Turske predstavlja jedinstvo, zajedništvo i bratstvo njenog naroda, Erdogan je kazao da je ta zemlja usredotočena na ostvarenje ciljeva za 2023., ali i vizije razvoja za naredne tri decenije.

- Ove istine svjesni su i naši rivali i protivnici. Zato izlažu svakojake igre kojima žele promijeniti putanju naše zemlje političkim inženjerskim proračunima za demoralisanje naše naciju kroz ekonomske poteškoće - rekao je Erdogan i dodao da ti nedobronamjerni krugovi govore o globalnom rastu cijena i drugim globalnim ekonomskim problemima kao da vrijede samo za Tursku.

Dodao je da je Turska među zemljama koje su najmanje pogođene tim negativnim ekonomskim trendovima.

Naglasivši da Turska uživa veliki ugled na međunarodnoj političkoj sceni, Erdogan je rekao da stvari dobro stoje i u proizvodnji i da prevazilaženjem inflacije neće ostati prepreka za ostvarenje nacionalnih ciljeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.