Erdogan: Slobodna vojska Sirije je rame uz rame uz tursku vojsku

objavljeno: 03.02.2018. u 18:35

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kritikovao je danas tursku opozicionu Republikansku narodnu partiju (CHP) zbog nastojanja da Slobodnu vojsku Sirije dovedu u vezu sa teroristima.

Erdogan je boravio danas u istočnom turskom gradu Batmanu, gdje je održan Kongres Stranke pravde i razvoja (AK Parti). Govorio je o borbi protiv terorizma.

- Ko se trenutno nalazi nasuprot nas, nalazi se Zapad. Nalaze se teroristi zajedno sa oružjem koje im je dala Amerika. Nalazi se PYD, YPG i PKK. To su teroristi. Govore da su to Kurdi, ali to nije tačno. Oni ne mogu biti predstavnici mog bratskog kurdskog naroda. To nema nikakve veze, jer oni su samo i samo teroristi - rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je kritikovao Evropsku uniju (EU), zbog istupa pojedinih zastupnika Evropskog parlamenta (EP) koji su pružili podršku PKK.

- EU ih je proglasila terorističkom organizacijom i poručila kako ih nikada neće prihvatiti. Ali jedna grupa zastupnika je izašla, stavila njihove krpe oko vrata i nama pokušava poslati neku poruku. Ej jadnici u Evropskom parlamentu, mi smo krenuli na ovaj put i on će se nastaviti sve dok regiju u potpunosti ne očistimo od terorista. MI smo uvijek bili uz potlačene - poručio je Erdogan.

Erdogan je kritikovao tursku opozicionu Republikansku narodnu partiju (CHP) zbog nastojanja da Slobodnu vojsku Sirije dovedu u vezu sa teroristima.

- Oni (FSA) kažu: "Mi smo prijatelji Osmanlija i Turaka". A nemoralni predstavnici CHP-a, nažalost, njih povezuju sa terorističkim organizacijama. Uz koga je trenutno Slobodna vojska Sirije (FSA), rame uz rame je uz našeg Mehmeda (turska vojska). Na ramenima imaju tursku zastavu. A šta je na ramenima PYD-a? Američka zastava. To je zapravo CHP o kojoj govorimo - poručio je Erdogan.