open-navfaktor-logo
search
Obraćanje naciji
Erdogan: Sa svojim narodom odlučno nastavljamo borbu protiv COVID-19
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da se u Turskoj odlučnim koracima nastavlja borba protiv pandemije koronavirusa, te je uputio apel stanovnicima da poštuje preporuke i upute nadlaženih i da sami paze na svoje ponašanje.
27.03.2020. u 21:30
get url
text

- Nastavljamo odlučno našu borbu s COVID-19, zajedno s našim narodom, s uvjerenjem da nijedna nesreća nije veća od naše moći - kazao je Erdogan u obraćanju naciji, te dodao da se svi moraju više žrtvovati u borbi protiv pandemije.

- Ušli smo u period u kojem se moramo više žrtvovati kako bismo prevazišli ovu krizu s kojom se suočava cijelo čovječanstvo. Nema opuštanja, jer je prijetnja s kojom smo suočeni vrlo ozbiljna - kazao je Erdogan.

Naglasio je kako je veoma važno da se ne pravi panika, jer turske vlasti poduzimaju sve potrebne mjere u borbi protiv koronavirusa.

- Nikada nećemo praviti paniku, jer zaista vodimo snažnu borbu protiv ove prijetnje. U ovoj zemlji ne dozvoljavamo da bilo ko ostane gladan, napušten i da se napati. Hvala Bogu, nemamo problema s lijekovima i hranom - rekao je turski predsjednik.

Istakao je da je Turska ukinula sve inostrane letove, te da putovanja između gradova od sada podliježu dozvoli guvernera.

- Što snažnije budemo čuvali naše jedinstvo, bratstvo i solidarnost, uz Božiju pomoć ćemo sa što manje štete izaći iz ovog problema. Naš je cilj osigurati da se lanac bolesti što prije razbije mjerama koje obuhvataju sve sfere života. Kada pažljivo provedemo sve ove mjere, nadamo se da ćemo ovaj problem što prije prevazići. Sva naša ministarstva i institucije su mobilisani - kazao je Erdogan.

Na kraju je još jednom kazao da je veoma važno da građani njegove zemlje poštuju donesene mjere i uvaže savjete i preporuke nadležnih institucija u jeku borbe protiv koronavirusa.

- Od našeg naroda očekujemo strpljenje, požrtvovanost i savjesno postupanje. Prelazi se na fleksibilan sistem rada i u privatnom sektoru, kao i u javnom, s minimalnim brojem osoblja. Također, mjesta poput izletišta i šuma bit će zatvorena vikendom, a radnim danima tamo neće biti nikakvih kolektivnih okupljanja. Turska posjeduje dovoljnu snagu i sposobnost da pobijedi ovu bolest, a naš narod odlučnost da ispoštuje sve poduzete mjere - zaključio je predsjednik Turske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.