open-navfaktor-logo
search
Osnovno pravo
Erdogan: Riješili smo probleme s kojim su se suočavale žene sa hidžabom
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je turska vlast riješila probleme s kojim su se suočavale žene sa hidžabom, a koji su nekad dosezali do nivoa zuluma.
05.10.2022. u 14:03
get url
text

Erdogan je u obraćanju Klubu zastupnika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Velikoj narodnoj skupštini Turske kazao kako se turski narod sjeća zastupnika koji su s parlamentarnih govornica nekada držali pridike ženama koje su s hidžabom ulazile u institucije.

- Postoji li sada takav problem u našoj zemlji za sve naše sestre, od sudija do akademika, od službenika do policije, koje trenutno rade u javnom ili privatnom sektoru? Ne, ne postoji. Hvala Bogu, danas u Turskoj nošenje hidžaba ne predstavlja problem, zbog borbe i zbog truda koji smo uložili - naglasio je Erdogan.

Turski predsjednik je također kazao da odijevanje u generalnom smislu, a posebno pitanje hidžaba, ne treba biti tema ni zakona ni Ustava jer je to osnovno pravo.

Erdogan je pozvao tursku opoziciju da konstruktivno podrži donošenje novog Ustava Turske i da se i tako zapečati rješenje pitanja žena koje nose hidžab.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.