open-navfaktor-logo
search
Jačanje odnosa
Erdogan razgovarao sa Jinpingom: Važno da Ujguri žive u miru i prosperitetu, kao ravnopravni građani Kine
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak je telefonom razgovarao sa kineskim kolegom Xiom Jinpingom o koracima s ciljem jačanja bilateralnih odnosa Turske i Kine.
13.07.2021. u 22:34
get url
text

Erdogan i Xi razgovarali su o koracima koji će poboljšati odnose dviju država, posebno u oblasti trgovine, investicija, energetike, transporta, zdravstva i regionalnog razvoja, navodi se u saopćenju Ureda za komunikacije Turske.

Istakavši da postoji ogroman potencijal za saradnju dviju država u svim područjima regionalne i globalne ekonomije, kao i diplomatije, Erdogan je kazao da će Zajednička radna grupa na visokom nivou dati veliki momentum saradnji dviju država.

Erdogan je rekao da bi željeli obilježiti 50. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između Turske i Kine na način dostojan duboko ukorijenjenog prijateljstva dviju država.

Izražavajući poštovanje Turske prema suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kine, naglasio je važnost da ujgurski Turci žive u prosperitetu, slobodi i miru kao ravnopravni građani Kine.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.