open-navfaktor-logo
search
Stabilnost u regiji
Erdogan razgovarao s Putinom: Napravljen pravi korak na putu ka trajnom rješenju pitanja Nagorno-Karabaha
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan obavio je telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, tokom kojeg je bilo govora o Nagorno-Karabahu i Siriji. 
10.11.2020. u 19:55
get url
text

U saopćenju iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Turske navedeno je kako je tokom razgovora bilo riječi o potpisivanju sporazuma o prekidu sukoba u Nagorno-Karabahu. 

Erdogan je tom prilikom rekao da je sinoć napravljen pravi korak na putu ka trajnom rješenju pitanja Nagorno-Karabaha. 

Ističući da ovu važnu priliku, za koju su značajan doprinos dale Turska i Rusija, ne bi trebalo propustiti, odnosno da bi je trebalo iskoristiti za pravedan i trajan mir i stabilnost u regiji, Erdogan je kazao kako je u ovom momentu najvažnije pitanje armenskog poštivanja prekida vatre i obaveza zabilježenih u zajedničkoj izjavi. 

Erdogan je naveo kako će Turska zajedno s Rusijom učestvovati u aktivnostima promatranja i praćenja prekida vatre na teritoriju oslobođenom od okupacije Armenije, a u okviru Zajedničkog centra čiji će lokalitet odrediti Azerbejdžan. U tom smislu, dodao je Erdogan, važnu odgovonost ima i ruska strana. 

Naglasio je također, važnost otvaranja koridora između Azerbejdžana i Nakhčivana i povratka kući Azerbejdžanaca koji su morali napustiti Karabah zbog armenske okupacije. 

Erdogan je podvukao kako je slučaj Nagorno-Karabaha potvrdio važnost saradnje Turske i Rusije u rješavanju regionalnih sukoba i kriza te da isti duh saradnje treba provoditi i za sirijsku krizu, odnosno da bi se mogao uspostaviti sličan mehanizam. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.